Global üretim yapan Bursa sanayisi Avrupa siparişleri kesince krize girdi, esnaf ve hizmet sektörü zor durumda

BURSA
BURSA

Konu… Sağlık açısından hayati önem taşıyor. Çünkü, elektronik postadan daha hızlı yayılan bir virüs var karşımızda, adeta ışık hızıyla yayılıyor.
Bir yandan da, günlük yaşamı derdinden etkileyen gelişmeler oluyor.
Örneğin…
Bursa’daki sanayi kuruluşlarının çoğu küresel dünya şirketleri için üretim yapıyor. Dünyayı saran koronavirüs nedeniyle insanlar sokağa çıkmayınca başta Avrupa ve Amerika olmak üzere caddeler, alışveriş merkezleri boşaldı.
O nedenle…
Tekstilden otomotive, makineden diğer alanlara, Bursa’da üretim yapan fabrikalardan ürün alan firmalar satış mağazalarını kapatıp siparişleri kestiler. Bursalı üreticiler de belli bir stoktan sonra kendi fabrikalarını tatile çıkardılar.
Çarpıcı bir nokta da şu:
1.5-2 ay öncesine kadar, Avrupa ve Amerika merkezli küresel firmalar Çin siparişlerini iptal edip Türkiye’ye yönelmişler ve üretimlerini kaydırmışlardı.
Bu da…
Sanayinin her alanında global üretim yapan Bursa’da bir anda üretimi coşturmuştu. Bildiğimiz bazı fabrikalar var ki, vardiya arttırıp yeni siparişleri karşılamak için yeni işçi aldılar.
Ne var ki…
İşler ters dönüp siparişler iptal edilince üretimde global hale gelen Bursa bundan en çok etkilenen üretim kenti oldu.
Hatta…
1-2 ay önce işçi alırken, şimdi üretime ara verip fabrikayı kapatmak zorunda kalanların sayısı hiç de az değil.
Kaldı ki…
Bazı firmaların Çin’den dönen siparişler nedeniyle üretimi arttırmak için aldıkları yeni işçiler, başvurdukları esnek çalışma sistemindeki çalışma süresi kriterlerine uymadığı için sıkıntılar çıktı.
Bunlar…
Global sanayi üretiminin yansımaları. Günlük yaşamın içinde olan esnaf ve hizmet sektörü yaşanan koronavirüs salgınından en çok mağdur olan kesim.
Salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan kararlar doğrultusunda lokantasını kapatanlar, dükkanını açamaz hale gelenler, AVM’lerdeki durgunluktan etkilenenler, berberler, kahvehaneciler hep zor durumda.
Sağlıkta alarm söz konusu, ama sanayiden başlamak üzere iş dünyası, özellikle de yakın zaman öncesine kadar gözde olan hizmet sektörü S.O.S. veriyor.
Umarız uzun sürmez.