Yıllar önce nüfus sayımı için sokağa çıkma yasağı günlerine benzer bir pazar geçiren Bursa’da 65 yaş üstü 283 bin kişi için seferberlik ilan edildi

YAZI İÇİN BURSA CADDELERİ BOŞ KALDI KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ EVDE KAL ÇAĞRISI YAŞ ÜSTÜ NÜFUS
YAZI İÇİN BURSA CADDELERİ BOŞ KALDI KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ EVDE KAL ÇAĞRISI YAŞ ÜSTÜ NÜFUS

Gerçi… Koronavirüs önlemleri kapsamında sağlık açısından riskli grubu oluşturan 65 yaş üstündekiler için sokağa çıkma yasağı geldi, ama görülen kadarıyla evde kal çağrıları da önemli oranda karşılık buldu.
Nitekim…
Havanın güzel olduğu bir pazar gününde Bursalılar büyük ölçüde ev kalma çağrısına uydular ve dışarı çıkmadılar.
Bu da…
Haftanın her günü çok yoğun olmasına alıştığımız kentin kritik noktalarını pazar günü boş bıraktı. Özellikle büyük alışveriş merkezlerine giden yollarda pazar günlerinin alışılmış yoğunluğundan eser yoktu.
Adeta…
Yıllar öncesindeki nüfus sayımı nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan günler gibi bir görüntü ortaya çıktı.
Bu boyutuyla…
Kurallara uyup zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayan Bursalılar kürsel salgına dönüşen virüsle mücadelede önemli bir sınav verdiler.
Bir yandan da…
Sağlık önlemleri gereği sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstündekiler için sosyal destek amacıyla vefa grupları oluşturuldu.
Nitekim…
Vali Yakup Canbolat başkanlığında bu sosyal desteği sağlamak üzere tüm kurumlar ve ilgili sivil toplum örgütleriyle geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı ve alınacak önlemler görüşüldü.
Peki…
2019 sonu verilerine göre nüfusu 3 milyon 056 bin 120 olarak açıklanan Bursa’da sosyal destek kapsamına giren kaç kişi yaşıyor?
TÜİK verilerine göre Bursa’da 65 yaş üzerinde 282 bin 861 kişi yaşıyor.
Yaş grupları itibariyle de tablo şöyle:
90 yaş üzeri 5 bin 558 kişi, 85-89 yaş arası 16 bin 624 kişi, 80-84 yaş arası 29 bin 986 kişi, 75-79 yaş arası 48 bin 790 kişi, 70-74 arası 75 bin 390 kişi, 65-69 arası da 106 bin 513 kişi.
Bu da…
Bursa nüfusunun yüzde 9.25’inin 65 yaş üstü olduğunu gösteriyor ki, hiç de küçümsenecek bir rakam değil.
O bakımdan…
Her şeyi belediyeler, kurumlar ya da sivil toplum örgütlerinden beklemeden toplumsal dayanışmamızı bir kez daha göstermenin tam zamanı.