Son yüzyılın en kurak beşinci yılı… Doğancı ve Nilüfer barajlarında su alarm verince Çınarcık’ın devreye alınması erkene çekildi

DOĞANCI BARAJI VE NİLÜFER BARAJI
DOĞANCI BARAJI VE NİLÜFER BARAJI

Gerçi… Gündem koronavirüse odaklandı. Virüsün yayılmasını engellemek için bireylerin temasını önlemek amacıyla kapsamı her geçen gün genişleyen yasak ve kapatma kararları alınıyor.
Bir yandan…
Her gece Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamalarını adeta maç skoru izler gibi takip ediyoruz.
Bir yandan da…
Yaşamın gerçekleri devam ediyor ve ortaya çıkan kritik gelişmeleri izliyoruz.
Örneğin…
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da vurguladığı gibi, Bursa son yüzyılın en kurak beşinci yılını yaşıyor. 40 yıl önce nüfusu 300 bin olan bir kentten 3 milyonu aşan bir kente geldik. Nüfus arştı beklenenin üzerinde oldu.
Gelinen noktada…
Evliya Çelebi’nin 1640 yılındaki gezisini “Velhasıl Bursa sudan ibarettir” gözlemiyle kayda geçirdiği Bursa’nın su kaynakları yetersiz kaldı.
Oysa…
1975 yılında yapımına başlanıp 1983’te açılan Doğancı Barajı ile 1995 yılında temeli atılıp 2007 yılında açılışı yapılan Nilüfer Barajı kentin 2023 yılına kadar su gereksinimini karşılayacak şekilde planlanmıştı.
O planlamayı…
Dönemin DSİ 1. Bölge Müdürü olarak yapan Erdem Saker’in, kente su taşıyacak isale hatlarını da tamamladığı Doğancı Barajı’nın 1983 yılındaki açılışında yaptığı konuşma hala kulaklarımızda:
“Doğancı Barajı’ndan sonra Nilüfer Barajı’nı planladık. Bu iki baraj 2023 yılına kadar Bursa’nın su ihtiyacını karşılayacak. 2023 sonrası da Orhaneli Çayı üzerinde yapacağımız Çınarcık Barajı devreye girecek.”
Daha ileri yıllar için Uluabat ve Gölbaşı da “gelecekte Bursa’nın içme suyu kaynakları” olarak planlanmıştı.
Ne var ki…
Bugünkü kurak kış ortamı susuzluk alarmına dönüştü. Çünkü Doğancı ve Nilüfer barajlarında su seviyesi, son yağışlara karşın en düşük noktaya indi.
Öyle olunca da…
2002 yılında inşaatı biten ve elektrik için hidroelektrik santralı devreye alınan Çınarcık Barajı’nın planlanan zamandan önce kullanılmasını gündeme geldi.
Çünkü…
Koronavirüsle mücadele ettiğimiz şu günlerin sonrasında Bursa’yı susuzluk tehlikesi bekliyor. Durum bu kadar ciddi.