Raylı sistemde ‘en hassas’ hesap… Günlük yolcu taşıma 280 binden 400 bine çıkacak, Bursaray’da ‘en az 10 yıl kapasite sorunu olmayacak

BURULAŞ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET KÜRŞAT ÇAPAR
BURULAŞ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET KÜRŞAT ÇAPAR

Sanki bir film şeridi… Rahmetli Ekrem Barışık kent içi ulaşımda raylı sisteme geçebilmek için çalışmanın başladığını açıkladığında heyecan yaşadık. Rahmetli Teoman Özalp ilk adımı atarken dönemin Devlet Bakanı olarak Cavit Çağlar’ın “Kredi sorununu çözdük” açıklamasını aynı heyecanla paylaştık.
Ardından…
Erdem Saker döneminde Bursaray’ın temeli atılırken, Erdoğan Bilenser döneminde Organize Sanayi ve Beşevler Küçük Sanayi’den Şehreküstü’ne hatların açılış öncesi deneme seferine katıldığımız ve ilk yolcu bileti anısıyla yaşadığımız heyecanları da unutmak mümkün değil.
Kısacası…
Bursaray ilk konuşulduğu günden beri Bursa’yı heyecanlandıran bir ulaşım sistemi. Bugün de öyle. Her karar, her aşama, her planlama kenti ilgilendirdiği için aynı ilgiyi görüyor.
Nitekim…
Hafta içi Bursaray yatırımları ve işletmeciliğini üstlenen Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’la sohbet ederken, Bursaray’ın daha rantabl kullanımı için yenilikleri konuştuk.
Öncelikle raylı sistemdeki konfor algısını ortaya koydu:
“Raylı sistemden konfor anlamında 3 beklenti var: Bekletmesin, hızlı götürsün, sıkışıklık olmasın.”
Raylı sistemde trafik sorununun zaten olmadığını vurgulayıp şu bilgiyi verdi:
“120 milyon liralık yatırımı bulan sinyalizasyon projemizle bekleme süresi 3.75 dakikadan 2 dakikaya inecek ve bekleme süresi yarı yarıya kısalacak.”
Bu noktada…
“1.5 dakika için bu kadar yatırıma değer mi?” sorusuna cevap verirken sistemin mantığını da açıkladı:
“En yoğun olan sabah saatlerinde sefer aralarına 5 ek tren koyuyoruz. Fakat sistem açısından bunun riskleri var. Sinyalizasyon bu durumu regüle edecek ve sistemi yönetecek. Böylece tren sayısını arttırabileceğiz.”
Hesap şu:
“Sefer aralıkları kısalıp daha çok trenin sisteme girmesiyle beklemeden ve sıkışıklık olmadan yolculuk yapabilecek.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Bursaray şu an günlük 280 bin yolcu taşıyor. 304 binle rekor kırdık. Bu sistemle günlük kapasitemiz 400-450 bine ulaşacak.”
Şunu da ekledi:
“Önümüzdeki 10-15 yıl Bursaray kapasite sorunu yaşamayacak.”