Pekin’de görev yapan Bursalı gazeteci Sedat Aydın, ölümcül virüsün çıktığı Çin’in Wuhan kentine gitti, ana caddeler ve meydan izlenimlerini paylaştı

BURSALI GAZETECİ SEDAT AYDIN ÇİN WUHAN KENTİ
BURSALI GAZETECİ SEDAT AYDIN ÇİN WUHAN KENTİ

Sedat Aydın’la 2.5 yıl önce Çin’e yaptığımız ve resmi organizasyon olan gezide tanıştık. Bursalı genç ve başarılı bir gazeteci. Çin’in başkenti Pekin’den dünyaya yayın yapan ve CRI logosuyla bilinen Çin Uluslararası Radyosu’nda editör olarak görev yapıyor.
CRI’nin Çin içinde yayın yapan 8-10 kanalı yanında dünyada izlenen televizyon kanalı da var.
Şu günlerde…
Çin’in ilk olarak Wuhan kentinde görülen ve hızla yayılan ölümcül korona virüsü nedeniyle dünya alarma geçti. Ölü ve hasta sayısı sürekli artarken, Türkiye bu kentteki vatandaşlarını alıp getirdi.
İşte…
Ölümcül virüsün çıkıp dünyaya yayıldığı Wuhan’a ulaşan Bursalı Gazeteci Sedat Aydın caddelerde dolaşıp meydandan görüntüler paylaştı.
İnsanların günlük yaşamlarına panik olmadan, fakat tedirgin devam ettiklerini aktaran Sedat’ın görüntülerinden; sokaklarda tamamı maske takmış insanlar olmasına karşın 11 milyon nüfuslu Wuhan’da alışılmış kalabalığın olmadığı ve neredeyse hayalet kente döndüğü anlaşılıyor.
İzlenimlerinde…
Geçen hafta baş gösteren virüs salgınının Çin için eve dönüş anlamına gelen yeni yıl kutlamalarına rastladığını vurguladıktan sonra şu bilgiyi veriyor:
“Çin’de insanlar özellikle bu yeni yıl bayramının kutlandığı zamanlarda evlerine, ailelerine, akrabalarına dönüyorlar ve uzun bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu da aslında dünyadaki en büyük insan göçü.”
Caddelerin ve meydanların tenhalaştığı kent izlenimlerini de şöyle paylaşıyor:
“Aslında romantik ve güzel bir şehir olan Wuhan güvenlik görevlileriyle sağlık ekipleri tarafından karantinaya alınmış durumda. Şehrin iç ulaşımı ve dışarıdan gelecek olan ulaşım yolları kapatıldığı için de kontrollü olarak geçişler sağlanıyor ki, virüs daha fazla yayılıp insanları etkilemesin.”
Başlangıçta…
Hayvandan insana bulaştığı bilinen korona virüsünün hızlı bir gelişim gösterip insandan insana geçebilen değişim yaşadığını anımsattıktan sonra da şu uyarıları yapıyor:
“Bu virüsten korunmanın ilk yolu maske takmak. Nitekim Çin’de maske tükendiği için başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerden maske geliyor. Bunun yanında hijyen çok önemli. Özellikle 56 derecenin üzerindeki sıcaklıkta suyla ellerin yıkanması ve bu işlemin de en az 20 saniye olması isteniyor.”