Çıkış yeri Tanrı Dağları, varış noktası Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa Hisar… Bu yıl fetih şenlikleri Türk dünyasını buluşturacak

OSMANGAZİ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA DÜNDAR DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM UĞUR ALTAY
OSMANGAZİ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA DÜNDAR DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM UĞUR ALTAY

Tarih… Türk topluluklarının 3 bin yıl önce Ortaasya’daki Tanrı Dağları’ndan çıkıp Batı’ya yayıldıklarını yazıyor. O yollardan biri de Anadolu’ya ulaştı.
Anadolu’da Türkleri kalıcı kılan en önemli gelişmeler arasında 6 Nisan 1326’da Bursa’nın fethi de var.
Osmanlı’nın devlet olarak kuruluşunu ilan ettiği Bursa, bu fetihle cihan devleti Osmanlı’nın ilk başkenti oldu.
Buna…
Osmanlı’nın ve dolayısıyla Türk dünyasının yerleşik düzen anlamında şehir yaşamına Bursa ile geçtiğini de eklemek gerekiyor.
İşte…
Tüm bu nedenlerle önemli olan Bursa’nın fethi şenlikleri bu yıl bambaşka bir havada kutlanacak.
O farkı da…
13 yıldır 6 Nisan’da başlayıp 1 aya yayılan etkinliklerle fetih şenlikleri düzenleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar açıkladı:
“Osmangazi olarak Kazakistan, Özbekistan, Moğolistan, Kırgızistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kardeş şehirlerimiz var. Bu yıl fetih şenliklerimize Türk dünyasındaki kardeş şehirlerimizi davet ettik.”
Ardından…
Son dönemde Özbekistan ve Kazakistan’a ikişer kez gittiğini anımsatıp, merkezi İstanbul’da bulunan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay’ın başkanlığını yaptığı, 30 farklı ülkeden 1.175 üyesi olan, yönetimini de 10 farklı ülkeden 30 kişinin oluşturduğu Türk Dünyası Belediyeleri Birliği hakkında şu bilgiyi verdi:
“Yönetim kurulunda bulunduğum Türk Dünyası Belediyeleri Birliği klasik anlamda bir kardeş belediyeler birliği değil. Kardeşlikten çok, projeler üzerinden somut işler yapıyor ve dış politika çerçevesinde faaliyetler yürütüyor. Farklı ülkelerden belediyelerin eğitim almalarını sağlıyor.”
Şunu açıkladı:
“Geçen hafta Birlik Başkanı Sayın Altay’la birlikte Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret ettik. Bu yıl Bursa’nın fetih şenliklerinde Türk dünyasını buluşturma projemize onlar da destek veriyorlar.”
Şunu da vurguladı:
“Türk Dünyası Belediyeleri Birliği, yerel diplomasiyle şehirlerin kaynaşmasını ve ülke politikalarına katkı sağlamayı amaçlıyor. Türk dünyasını fetih şenliklerine davetimizi bu Birlik vasıtasıyla yapıyoruz.”