Barı Trakya Derneği kongresinde duygusal konuşma yapan Cavit Çağlar bilinmeyen Menderes anısını anlattı: Bizler macır değiliz, anavatanımızda mülkün sahibiyiz!

CAVİT ÇAĞLAR BATI TRAKYA TÜRKLERİ DERNEĞİ KONGRE KONUŞMASI
CAVİT ÇAĞLAR BATI TRAKYA TÜRKLERİ DERNEĞİ KONGRE KONUŞMASI

Doğal olarak… Oralara gitmeyen, görmeyen bilemiyor. Hele Batı Trakya’da doğup yaşamayanlara anlatması çok da kolay değil.
Fakat…
Kökleri anavatanda olan, bir dönem Osmanlı’nın ileri karakolu gibi oralara götürülüp yerleştirilenlerin anavatan hasreti anlatılacak gibi değil.
Nitekim…
Kendisi de bir Batı Trakya göçmeni olan ve 7 yaşındayken ailesiyle birlikte Meriç Nehri’ni kayıkla geçerek anavatana gelen Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, yaptığı duygusal konuşmayla Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi’nin Merinos Orhangazi Salonu’ndaki 27. olağan genel kuruluna damgasını vurdu.
Sözlerine başlarken…
Derneğin kurucusu olan Şükrü Şankaya’“Dayım olmasından öteye, abim, babam gibi” diyerek anan Çağlar özeleştiri de yaptı:
“27. kongre olmuş, bugüne kadar bu toplantılara neden gelmediğimi kendi kendime sordum. Hata etmişim, sizlerden özür diliyorum.”
Salonda alkış fırtınası koparken Çağlar şunu söyledi:
“Geçen yaz Hakan Çavuşoğlu kardeşimle beraber Batı Trakya’ya gittik, Rodop Dağları’ndaki sıra sıra köyleri ziyaret ettik. Beni o seyahatte akrabalarımla buluşturan Hakan Kardeşime saygı ve sevgi sunuyorum.”
Ardından…
“Batı Trakya medeniyetin merkezidir” dedi ve duygusal anılarına devam etti:
“İlkokula giderken okulda arkadaşlarım bana ‘macır’ dediklerinde çok gücüme gidiyordu. Bir gün anneme ‘Macır nedir? Biz Türk değil miyiz?’ diye sordum.”
Sonra da…
Bugüne kadar pek bilinmeyen bir anısını paylaştı:
“Bir gün, çocukluğumun geçtiği Akhisar’a zamanın Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakanı Adnan Menderes geldiler. Ben de mektup yazdım ve yollarını kestim. Menderes arabadan inip yanıma geldi ve ne istediğimi sordu. Ben de mektubu verirken ‘Biz macırmışız, haymatlosmuşuz. Ben Türk olmak istiyorum’ dedim.”
Şu sözlerle salonda bir kez daha alkış fırtınası koparken ekledi:
“”15 gün sonra nüfus kağıtlarımızı verdiler, Türklüğümüzü kazandık.”
Sözlerini şöyle bitirdi:
“Hep beraber daha güçlü olmamız lazım. Bizler macır değiliz, bizler artık anavatanımızda malın sahibiyiz, mülkün sahibiyiz.”