Yerli otomobilin akıllı teknolojisi kentleri de değiştiriyor… Aktaş, Bursa’yı akıllı şehre dönüştürmek için harekete geçti, Türkiye’de öncü oldu

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ

Aslında… Hep konuşuluyordu, ama akıllı teknolojiye sahip yerli otomobilin Bursa’da üretileceğinin açıklanmasıyla farklı ve hızlı bir sürece dönüştü.
Uyarıyı da akademisyenler yaptılar: “Şehirler akıllı otomobile hazır mı?”
Ardından…
Ankara’da ciddi bir adım atıldı ve akıllı şehirler toplantısı yapıldı. Dönüşünde Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a akademisyenlerin sorusunu yönelttik.
Gördük ki…
Geleceğin kentleri için ilk adımı oluşturan akıllı şehirler konusunda Başkan Aktaş çok heyecanlı.
Söze…
“Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Daire Başkanlığı’nı Türkiye’de ilk kuran biziz” diye başladı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde faaliyet gösterecek bu birim bünyesinde 4 şube müdürlüğünün yer alacağını söyledi.
Bu noktada…
Akıllı kavşak uygulamalarıyla trafiği hızlandırdıklarını anımsatıp, yalnızca Bursa’da olan yeni uygulamayı açıkladı:
“Kendi yazılımlarımızla hazırladığımız İHA’lar ve Dron’larla şehrin imar gelişimini anbean takip ediyoruz. Henüz yeni başlayan bu takibi bu formatta uygulayan tek belediye biziz.”
Ardından…
Yerli otomobille birlikte gündeme gelen elektrikli araç teknolojisini ilgilendiren bir başka gelişmeyi duyurdu:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 hibe programındaki Düşük Karbon Yeşil Araçlar Çağrısı başlığı altında elektrikli araçların kullanıcı deneyimiyle şarj altyapısı ve platformunu geliştirme konularında araştırma ve inovasyon programına katıldık.”
Sonrasında…
“Amacımız vatandaşın belediyeye ulaşımını kolaylaştırmak” deyip ekledi:
“Özellikle ulaşımda her alanda seriliği sağlamak istiyoruz. Halen devam eden sinyalizasyon optimasyonu ile de 300 bin kişi olan günlük metro taşıma kapasitesi aynı ekipmanla 460 bin kişiye çıkacak.”
Bütün bunları yapabilmek için buldukları kaynakları açıkladı:
“Akıllı şehircilikle ilgili her türlü fonları değerlendiriyoruz. Birleşik Krallık’tan 3.2 milyon Pound hibenin yanı sıra BEBKA başta olmak üzere farklı fonlardan 4-5 hibe aldık.”
Mesajı da verdi:
“Gelecek için Bursa’yı akıllı şehre dönüştürecek projemizi başlattık.”