Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırması Bursa için pek umut verici değil… En gelişmiş ilçemiz Nilüfer

NİLÜFER İLÇESİ VE SOSYO EKONOMİK SIRALAMA
NİLÜFER İLÇESİ VE SOSYO EKONOMİK SIRALAMA

Önümüzde… Geçmişte Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan, ancak bu bakanlığın lağvedilip Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na bağlanmasından sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılıp yayınlanan sosyal ve gelişmişlik araştırması sonuçları var.
Gördüğümüz şu…
81 il ve 957 ilçeyi kapsayan araştırmanın Bursa sonuçlarında ilçelerimizin ekonomik ve sosyal yönden listedeki yerleri umduğumuz gibi değil.
Çünkü…
957 ilçe arasında, listenin il 100 sırasında yalnızca 2 ilçemiz yer alıyor.
Buna göre…
Bursa’nın ekonomik ve sosyal gelişmişlikte en önemli ilçesi Nilüfer listenin 9. sırasında yer alıyor. İlk 100’deki ikinci ilçemiz Osmangazi ise 23. sırada bulunuyor.
Ardından…
Yıldırım’ın 119. sırada, Gemlik’in 124. sırada, Kestel’in 126. sırada, İnegöl’ün 131. sırada, Mudanya’nın 136. sırada yer aldıklarını görüyoruz.
Sonra…
İlçelerimiz arasındaki fark açılıyor ve listenin 22. sırasında Orhangazi karşımıza çıkıyor. Onu 235. sıradaki Mustafakemalpaşa ve 242. sıradaki Karacabey izliyor.
Yenişehir’in 255. sırada yer aldığı listenin 267. sırasında Gürsu, 279. sırasında İznik var.
Ekonomik ve sosyal gelişmişlik listesinde gerilere düşen dağ yöresi ilçelerimiz arasında en önde Orhaneli var, o da 424. sırada.
Harmancık’ın 473. sırada, Keles’in 564. sırada yer aldığı Bursa listesinin sonunda Büyükorhan var. O da, 957 ilçe arasında 747. sırada bulunuyor.
Oysa…
Ülkenin Batı’sında bulunan ve Türkiye’nin dördüncü büyüğü olan bir kentte yaşıyoruz. Sanayimizle ve ülke ekonomisine yaptığımız katkıyla övünüyoruz. Tarımsal üretim ve buna dayalı sanayide iddialıyız, çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz.
Gurur duyduğumuz sportif başarılara imza atan ilçelerimiz var. Hedefi turizme yönelttik ve bu alanda söz sahibi olabilmek için önemli hamleler planlıyoruz.
Tüm bunlara karşın…
Ekonomik ve sosyal gelişmişlik listesinde ilçelerimizin yeri, umduğumuz kadar gelişemediğimizi gösteriyor. Yeni yıla girerken böyle bir tablo da elbette moral bozuyor.