Moskova’dan yansıyan hava… Rusya’nın yeni başbakanı Mışustin’in Türk yatırımcılara açtığı özel bölgede Bursa’dan da bir firma var

RUSYA BAŞBAKANI MİHAİL MİŞUSTİN
RUSYA BAŞBAKANI MİHAİL MİŞUSTİN

Şunu artık iyice anladık… Ülkelerarası ilişkilerde sergilenen dostluklar da, yaşanan husumetler de siyasetten önce ekonomik nedenlerden kaynaklanıyor.
Ülkelerin arasında ekonomik çıkarlar varsa, ilişkiler iyi yürüyor. Birbirlerinin ekonomik çıkarlarını etkileyenler arasında da sorunlar yaşanıyor.
Bu nedenle…
Günümüzün globalleşen dünyasında etkili pozisyondaki ülkelerden birinde yöneten değişimi yaşanıyorsa, bu ilişkileri de etkiliyor.
Nitekim…
Rusya’dan sürpriz bir şekilde Başbakanlık görevinden istifa eden Medvedev’in yerine gelmekte olan Mihail Mişustin’i merak ettik.
Dahası…
Her ne kadar son kararı Rusya Devlet Başkanı Putin verse de, Rusya Federal Vergi Servisi Başkanı olan yeni başbakanın, Türkiye-Rusya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilere bakışını öğrenmek istedik.
Merakımızı da…
Moskova’nın deneyimli ve kulağı delik gazetecilerinden olan Türk asıllı Fuad Safarov giderdi:
“Yeni Başbakan 2006 yılında Özel Ekonomik Bölgelerin Yönetimi ile ilgili Ros OEZ adlı kuruluşun başkanlığını üstlendi. Onun girişimleriyle de iki yıl içinde Rusya’da ilk kez Tataristan Alabuga ile Lipetsk ve Moskova’ya yakın olan Dubna kentinde özel ekonomik bölgeler kuruldu.”
Bunların ne anlama geldiğini de açıkladı:
“Yabancı yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi’nde Türk fabrikaları dahil 22 dev işletme faaliyet gösteriyor. Rusya’nın en iyi yatırım çeken özel ekonomik bölgelerinin ulusal reytinginde Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi ilk sırada yer alıyor.”
Bölgede yatırım yapan Türk firmalarını sıralarken bir de sürprizi açıkladı:
“Hayat Kimya, Kastamonu Entegre, Şişecam gibi Türk yatırımcıların üretim merkezlerinin bulunduğu Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi’nde bir de Bursalı firma var: Coşkunöz Holding”
Yani…
“Yani Rusya’nın yeni Başbakanı Mihail Mişustin için Türk yatırımcılara Rusya’da özel bölge açan isim diyebiliriz.”
Gördüğümüz kadarıyla…
Fuad Safarov bu değişimden Türkiye-Rusya ilişkileri adına umutlu.