Gelecek bu projede… Öğrenci daha üniversitedeyken iş bulacak, sanayici en nitelikli işgücüyle bilim destekli üretim yapabilecek

BTÜ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ MÜDÜR YARDIMCISI DR CİHAN KABOĞLU VE FURKAN ÖZYİĞİT
BTÜ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ MÜDÜR YARDIMCISI DR CİHAN KABOĞLU VE FURKAN ÖZYİĞİT

Günümüzde… İstihdam sorununu tartışırken, üniversitelilerin işsizliği konusu ayrı ve özel bir sayfa olarak ön plana çıkıyor. En büyük yakınma da sanayici ile üniversiteliyi buluşturacak bağlantılarda yaşanıyor.
İşte…
TÜBİTAK’ın teşvik ettiği ve 2244 Sanayi Doktora Programı tam da bu sorunu çözmek için geliştirildi.
O programı…
Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Cihan Kaboğlu ve bölümün Üniversite-Sanayi İşbirliği Alanı Uzmanı Furkan Özyiğit’le konuştuk.
Gencecik iki Hoca ve ikisi de BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in önlerinde açtığı yolda büyük bir heyecanla çalışıyorlar. Heyecanlarının sahaya yansıdığı da elde ettikleri sonuçlardan anlaşılıyor.
Nitekim…
Ulaşılan rakamları Dr. Cihan Kaboğlu açıkladı:
“2244 Sanayi Doktorası Programı için üniversitemize geçen yıl yalnızca 2 başvuru vardı. Bu yıl bölgemizdeki 5 ilde 75’ten fazla sanayi kuruluşunu ziyaret ettik. Sonuçta 42 başvuruya ulaştık.”
Program…
Öncelikle üniversite öğrencilerinin sahada doktora yapmalarını teşvik ediyor, ama uygulamaya yansımasını şöyle açıkladı:
“Bu program sayesinde öğrencilerimiz daha üniversitedeyken sanayi kuruluşlarında iş bulma fırsatı elde ediyorlar. Sanayicimiz de üretimiyle ilgili bilimsel bir destek almış oluyor. Geliştirilmek istenen ürünü doktora öğrencileriyle birlikte geliştiriyor.”
Şunun altını çizdi:
“2244 Sanayi Doktorası Programı ile sağlanan istihdamlarda, işe alınan öğrenci maliyetinin yüzde 75’ini TÜBİTAK karşılıyor. Böylece en nitelikli işgücü en düşük maliyetle istihdam ediliyor.”
Öğrencinin üretime doğrudan katılarak yetiştiği ve çok tartışılan üniversiteli işsiz sorununa çözüm hedefleyen program gerçekten heyecan verici.
Çünkü…
Öğrenciye daha üniversitedeyken iş bulma güvencesi getirmesi yanında üniversitedeki bilimin doğrudan sanayiye aktarılması sayesinde ürün gelişimi ve dış pazarlarla rekabette sanayiciye çok önemli kazanımlar sağlıyor.
Bunun da…
Genç üniversitenin gencecik kadrolarıyla başarılması ayrı bir önem taşıyor.