“Üreticiye vicdani sorumluluğum var” diyen Marmarabirlik Başkanı Asa 10 yılının hesabını verdi: Borçlar ve ürün bedelleri kredi almadan ödeniyor

MARMARABİRLİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI HİDAMET ASA
MARMARABİRLİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI HİDAMET ASA

Anımsıyoruz da… Yıllar önce Marmarabirlik sıkıntılarıyla ve iflasın eşiğinde yaşadıklarıyla haber olurdu. Dönemin siyasetçileri, Marmarabirlik’in üreticiye ürün bedelini ödeyebilmesi için Ankara’da büyük çaba harcardı.
O yıllar geride kaldı.
Geçmiş dönemin borcunu ödeyen, tek kuruş kredi almadan zeytin üreticisine ürün bedelini zamanında veren, üretimini ve ihracatını arttıran, Avrupa’nın kalbinde satış üssü oluşturan bir Mamarabirlik var artık.
Bu başarı da…
10 yıl önce iflasın eşiğinde aldığı Marmarabirlik’i düzlüğe çıkaran Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’ya ait.
1954’te kurulan Marmarabirlik’in kaderinin değiştiği son 10 yıl üzerine sohbet ederken önce günlük bilgi verdi:
“19 Ekim’de başladığımız ürün alım kampanyamızda şu ana kadar 37 bin ton zeytin aldık. Kampanyada 42 bin ton zeytin alımını hedefliyoruz.”
Kuraklık nedeniyle rekoltenin düştüğü ve ürün kalitesinin etkilendiği bir yılda zeytin üreticisi için elbette güzel haber.
Çünkü, geçmişteki gibi kendilerini tüccara mahkum hissetmiyorlar.
Buna karşın…
Zeytin alım kampanyası başladığından beri sıkıntı varmış gibi yapılan planlı saldırılar Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’yı üzüyor.
Bunu görünce, “10 yıllık görev döneminizde neler yaptınız?” diye sorduk. Asa da tabloları açıkladı:
Bir…
“Göreve geldiğim 2019’da özkaynak 111 milyon liraydı, 560 milyon liraya yükseldi. 202 milyon lira olan aktif kaynak 700 milyon liraya ulaştı. Eksi 2 ile aldığımız kârlılık 2018’de 95 milyon lira gerçekleşti. Son 3 yılda 145 bin ton ürün alıp 982 milyon lira ödeme yaptık. Hep kâr ederek ilerledik.”
İki…
“2010’da görevi devralırken 43.5 milyon lira vergi, 98 milyon lira Ziraat Bankası kredi borcu vardı.”
Önemli nokta şu:
“Geçmişten kalan borçlarla ürün alım bedellerini tek kuruş kredi almadan ödüyoruz. Hiç zarar etmedik, kaynakları doğru kullandık, kârlılığı arttıran çalışmalarımızla 2017’de 17 milyon lira kâr payı dağıttık.”
Anlayışı şu:
“Bu bizim üzerimizde vebaldir. Üreticimize vicdani sorumluluğumuz var.”