Milli Savunma Bakanı Akar’a Başkan Aktaş’tan takas önerisi: Tophane’de Bey Sarayı’nın yerini bize verin, Acemler’de size yeni Orduevi yapalım

MİLLİ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR KARA KUVVETLERİ KOMUTANI ORGENERAL ÜMİT DÜNDAR HAKAN ÇAVUŞOĞLU ALİNUR AKTAŞ
MİLLİ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR KARA KUVVETLERİ KOMUTANI ORGENERAL ÜMİT DÜNDAR HAKAN ÇAVUŞOĞLU ALİNUR AKTAŞ

Kuruluşunun… 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını Aktopraklık Höyüğü kazısından öğrendiğimiz Bursa, yakın dönemde Osmanlı’nın ilk başkenti olarak özel bir tarihi değere sahip.
Yine…
Osmanlı öncesinde Bizans’ın önemli kenti, Bitinya’nın da merkeziydi.
Gelin görün ki…
Bursa’da zengin bir geçmiş olan Bitinya ve Bizans dönemlerinin izi yok. Başkentlik yaptığı Osmanlı’nın eserleri var, ama devletin yönetildiği yer yok.
O süreçten kalan surlar da, rahmetli Basri Sönmez’in çalışmasıyla Recep Altepe’nin Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönemde yapıldı.
Oysa…
Bitinya, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde devletin yönetildiği Bey Sarayı’nın yeri belli, ama Tophane’deki o yere 1960’lı yıllarda Orduevi inşa edilmiş.
Üstelik…
Orduevi ve lojmanlar Osmanlı’nın Bey Sarayı olarak kullandığı Bitinya Sarayı kalıntıları üzerine yapılmış.
İşte…
O yeri Büyükşehir Belediyesi istiyor. Çünkü, Bursa’nın tarihi eksiği olan Bey Sarayı’nı ortaya çıkarmak istiyor.
Nitekim…
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş perşembe akşamı AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ve Büyükşehir Başkanvekili Gülten Kapıcıoğlu ile birlikte Ankara’ya gitti.
Önce…
AK Parti Bursa milletvekilleriyle bir araya gelen Bursa heyeti, daha sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı ziyaret etti. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın da bulunduğu ziyarette Başkan Aktaş 20 dakikalık “Bursa’daki Milli Savunma arazileri” ve riskli alanlar sunumu yaptı.
Sonra da…
Bey Sarayı’nı ortaya çıkarıp yaşatmak için Tophane’deki Orduevi’ni istedi:
“Orduevi’ne karşılık, Acemler’de Levazım Birliği’nin 33 dönümlük boş arazisine Orduevi ve yanındaki askeri lojmanları yapmaya hazırız.”
İsteğe…
Milli Savunma Bakanı Akar sıcak yaklaştı. Başka konuların da ele alındığı görüşmenin sonunda askerle ilk mutabakat ortaya çıktı:
Önümüzdeki hafta…
Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet Bursa’ya gelecek ve Büyükşehir ekibiyle birlikte araziler üzerine çalışılacak.