Bursa, yargının iptal ettiği imar planı kilidini aşmak için formül arıyor: İMSİAD sorunsuz parsellerin etkilenmemesi için planların bölünmesini önerdi

İMSİAD BAŞKANI MUSTAFA ANDIÇ
İMSİAD BAŞKANI MUSTAFA ANDIÇ

Bugün için… Değişik ilçelerde inşaat ya da imar işi olanlar dışında genel kamuoyu pek fazla hissetmiyor, ama Bursa’nın önemli bir sorunu var.
Onu da…
Zaman zaman bu sütunlardan aktarıp çözüm için atılan adımları paylaşıyoruz.
Sorun şu:
Parsel bazında yapılan itirazlar nedeniyle, “sonradan telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkmaması ve eşit işlem” amacıyla İdare Mahkemesi bölgenin tümünde imar planlarını iptal etti.
Bu nedenle…
Bursa’nın büyük bölümünde şu anda imar planları iptal edilmiş durumda. Özellikle inşaatın canlanacağı kentin gelişme bölgeleri bu kapsamda.
Öyle olunca…
Yeni inşaata başlanamıyor, devam edenler tadilat projesi yapamıyor, bitenlere de yapı kullanma belgesi verilemiyor.
Bu nedenle…
Yer sahibi ya da alıcıyla teslim süresini taahhüt ederek sözleşme yapan müteahhitler tazminat riskiyle karşı karşı kalıyorlar.
Konu…
Aslında Bursa’nın sorunu, ama gördüğümüz kadarıyla kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği dışında çözüm içim çaba harcayan ve kafa yoran kimse yok.
Nitekim…
İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç’ın yönetimiyle birlikte gerek Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Bakan Yardımcısı Fatma Varank’la yaptığı görüşmeleri, Bursa İdare Mahkemesi ve İstanbul 4. Dava Dairesi’ndeki girişimlerini, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı ziyaretlerini bu sütunlardan duyurduk.
Gelinen noktada…
Mudanya Belediyesi kendi içlerinde çözüme yönelik bir çalışma başlattı.
Yanı sıra…
İMSİAD olarak Mudanya Belediyesi’ne nasıl bir çözüm önerdiklerini sorduğumuzda Andıç şunu söyledi:
“Mudanya Belediyesi ile yaptığımız görüşmede imar planını bütün yerine parçalar halinde yapmayı önerdik. Onlar da bunun üzerinde çalışıyorlar.”
Gerekçeyi de açıkladı:
“Planı parçalara ayırırsak sorunlu bölge sorunsuz bölgeleri etkilemez. Bir parça iptal olsa bile diğerlerinin imarı devam eder, mağduriyet önlenir.”