Türkiye’nin ilk Memleket Hastanesi yeniden açılıyor, Bursa Devlet Hastanesi adındaki kafa karışıklığı sona eriyor… Efsane geri dönüyor

BURSA DEVLET HASTANESİ BURSA MEMLEKET HASTANESİ OLARAK YENİDEN AÇILACAK
BURSA DEVLET HASTANESİ BURSA MEMLEKET HASTANESİ OLARAK YENİDEN AÇILACAK

Doğrusu… Kimden çıktı, nasıl yayıldı anlaşılamadı. Yılların Bursa Devlet Hastanesi bir anda Muradiye Devlet Hastanesi olarak konuşulmaya ve yazılmaya başlandı.
Her duyduğumuzda “Muradiye’de Devlet Hastanesi mi var?” diye sorduk,
Öyle ya…
Yıllarca Bursa kent merkezine tek hastane olarak hizmet eden Bursa Devlet Hastanesi konum olarak Hisar’da. Muradiye ile arasında da 5 mahalle var.
Sanıyoruz…
SSK Çekirge Hastanesi’nin sağlıkta dönüşüm kapsamında Çekirge Devlet Hastanesi olmasıyla başlayan ve Çekirge gibi bir semt adıyla eşleştirilen bir süreç oluştu. Sonra da yayıldı, gitti.
İşte…
Bursalıların kafasını karıştıran hastane adı konusunda çözüme yönelik adım AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’den geldi.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile görüşmesinden sonra “Şehir Hastanesi’ne taşındığı için kapanan Bursa Devlet Hastanesi’nin 400 yataklı bölge hastanesi olarak yeniden açılacağını” açıklayan Dr. Esgin, adını da söyledi:
“Adı Memleket Hastanesi olacak.”
Kent tarihini günümüze taşıyan kayıtlara göre; Sultan Abdülaziz’in padişah olmasıyla tasarlanan Memleketin Islahı Hareketi kapsamında, Ahmet Vefik Paşa 1862 yılında Vali olarak Bursa’ya geldi ve Türkiye’nin ilk Memleket Hastanesi’ni 1868’de kurdu.
1947 yılında Bursa Valisi olan Haşim İşcan’ın çabasıyla bina onarılıp büyütüldü, inşaatında da Bursalılar çalıştı. 1960’lı yıllardan itibaren de, Memleket Hastanesi yerine Bursa Devlet Hastanesi adıyla kullanıldı.
Aslında…
Bursa’nın hafızasında özel bir yeri olan Memleket Hastanesi adı unutulmuş, Devlet Hastanesi adı benimsenmişti.
İlginç olan nokta da şu:
Dr. Mustafa Esgin 2000’li yılların başlarında Başhekim Yardımcısı olarak Bursa Devlet Hastanesi’nde göreve başladığında, depoda bulduğu Memleket Hastanesi tabelasını temizletip Başhekimlik girişinde sergiletmişti.
Bu kez…
Hastanenin kurulduğu adıyla yeniden açılmasını sağlarken, Türkiye’nin ilk Memleket Hastanesi’ne bir anlamda vefa gösterdi.
Kafa karışıklığının da önüne geçildi.