Siyasetin akışı da, seçmen tercihleri de Barış Pınarı Harekatı ile değişti… Hangi partiler yükseldi, hangi partiler geriledi?

BUGÜN SEÇİM OLSA HANGİ PARTİYE OT VERİRSİNİZ ADA ARAŞTIRMA EKİM ARAŞTIRMASI
BUGÜN SEÇİM OLSA HANGİ PARTİYE OT VERİRSİNİZ ADA ARAŞTIRMA EKİM ARAŞTIRMASI

Kuşku yok ki… Toplumun nabzını tutmanın ve seçmen eğilimini belirlemenin en önemli bilimsel yöntemi olarak kamuoyu araştırmaları karşımıza çıkıyor.
O bakımdan…
Manipülasyon amaçlamayan ve bilimsel kriterlerle yapılan araştırmalar toplum eğilimlerini gerçekçi olarak yansıtabiliyor.
Bu sütunların okurları…
İstanbul merkezli araştırma kuruluşu ADA’nın araştırmalarını önemsediğimizi biliyorlar. Çünkü, bugüne kadar hiç yanıltmadı, özellikle seçim dönemlerinde neredeyse milimi milimine toplum ve seçmen eğilimini ortaya koydu.
Her ay düzenli yaptığı gündem araştırmaları da siyasi eğilimler yanında toplumun ülke sorunu gördüğü konularda önemli bilgiler veriyor.
Doğal olarak…
Seçmenin, hangi yönde ve nasıl etkilendiği de anlaşılabiliyor.
Nitekim…
ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel’in hafta içinde gönderdiği ve ekim ayı araştırması sonuçlarını yansıtan araştırmada Barış Pınarı Harekatı öncesi ve sonrasındaki seçmen hareketleri net bir şekilde görülebiliyor.
Örneğin…
Ağustos ayı araştırmasında yüzde 25.6 olan AK Parti oyları ekim ayında yüzde 29.2’ye yükselirken, CHP oyları yüzde 15.6’dan yüzde 14.8’e gerilemiş. Benzer şekilde MHP yüzde 6.5’ten 5.8’e ve HDP yüzde 6.1’den 5.2’ye gerilerken, İYİ Parti oylarını yüzde 4.8’den 5.2’ye çıkarmış. SP de oyunu yüzde 0.6’dan 1.6’ya çıkaran parti olmuş.
Yeni kurulacak partilerdeyse yüzde 7.9’dan yüzde 6.4’e gerileme var.
Tabloda…
En dikkat çekici bölümse kararsızlar olmuş.
Çünkü kararsızların oranı yüzde 24.7’den yüzde 26.2’ye yükselmiş. Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 6.9’dan yüzde 2.7’ye inmiş.
Bu tablo…
Kararsızlar dağıtıldıktan sonra bugün seçim olsa şöyle oluşuyor:
AK Parti yüzde 41.9, CHP yüzde 21.3, MHP yüzde 8.4, HDP yüzde 7.5, İYİ Parti yüzde 7.5, Saadet Partisi yüzde 2.3.
Diğer partilerin oy oranının yüzde 2 gözüktüğü tabloda yeni kurulacak partiler olarak yapılan ölçümden de yüzde 9.2 çıkmış.
Suriye’ye yapılan harekat sonrası sıcağı sıcağına yapılan araştırmada ortaya çıkan tablo, acaba harekatın sonuçları belli olunca nasıl şekillenir.
Bunu da görmek gerekiyor.