Eşkel’de bulunan eşşiz hava koridoru Avrupa’daki astım hastalarının umudu oldu. Zürih Üniversitesi yatırım yapmak istiyor

EŞKEL ASTIM TEDAVİ MERKEZİ PROJESİ
EŞKEL ASTIM TEDAVİ MERKEZİ PROJESİ

Elinde kalın kalın dosyalar… Hepsinin içinde araştırmalar var. Raporların yanında, yapılan görüşmeler ve bu doğrultuda hazırlanan projeler yer alıyor.
Bir dönem Bursaspor Başkanlığı yapan, yaşadığı kalp ve astım hastalığı sonrası Mudanya’ya yerleşen, bir dönem Mudanyaspor’a başkan olan Recep Günay bu kez kendi sağlık sorunlarından yola çıkıp geliştirdiği sağlık projesi ile gündemde.
O kalın araştırma raporu dosyalarından birini masaya bırakıp şunu söyledi:
“Geçmiş yıllarda Uludağ Üniversitesi ve Mudanya Belediyesi’nin yaptıkları bir çalışma var. Kurşunlu’dan Karacabey Boğazı’na kadar olan Mudanya sahillerindeki bu araştırma Avrupa’daki astım hastalarının umudu oldu.”
Heyecanı şu:
“Eşkel’de, Eğerce sahilindeki Söğütpınarı mevkiinde özel bir hava koridoru ortaya çıktı. Karadeniz’den ve deniz üzerinden gelen bu hava koridoru barındırdığı iyotlarla havayı temizliyor.”
Şunu vurguladı:
“Kendisi Bursalı olan ve Zürih’te yaşayan, dünyada ‘Astım ve alerjiyi dize getiren Türk’ olarak tanınan İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cezmi Akdiş’le görüştük.”
Şu bilgiyi verdi:
“Raporları görünce çok heyecanlandı. Eşkel’de ortaya çıkan havanın, astım hastalarına tüple verilen havayla aynı olduğunu söyledi.”
Şunu da ekledi:
“Prof. Dr. Cezmi Akdiş’in girişimiyle Zürih Üniversitesi de araştırma yaptı. O araştırmadan da aynı sonuç çıktı. Üstelik, sadece İsviçre Davos’taki bir bölgede olduğu bilinen hava koridorunun aynısı çıktı.”
Sonra da şu bilgiyi verdi:
“Bu hava koridorunu Cezmi Hoca çok önemsedi. Zürih Üniversitesi olarak buraya yatırım yapabileceklerini söyledi.”
Heyecanı şu:
“Dünyada 400 milyon kayıtlı astım hastası var. Burası astım ve kalp hastaları için tam bir sağlık üssü. Türkiye için de sağlık turizminde dünyaya açılan kapı olmaya aday bir yer.”
Söyledikleri ilgi çekici:
“Eşkel Söğütpınarı mevkiinde, astım hastalarına göre inşa edilmiş 500 yataklı hastane planladık. Yıllık 100 milyon Dolar getirisi olan bir proje.”
Şunu da ekledi:
“24 dönümlük arazinin tahsisini Hazine’den istedik,  onay aşamasında.”