Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser uyardı: Çevre ve hava kirliliği ulaşım kadar önemli, ama vatandaştan talep gelmediği için ikinci planda kalıyor

ERDOĞAN BİLENSER
ERDOĞAN BİLENSER

Açıkça söylemek gerekirse… 43 yıldır çok yakından tanıdığımız ve izlediğimiz, ilk günden beri de “abi” diyerek seslendiğimiz Erdoğan Bilenser’i klasik anlamda bir siyasetçi olarak hiç görmedik.
Bunun da nedenleri var elbette.
Örneğin…
Bursa yerel basınının içinden yetişti. Bursa’nın ilk reklam şirketini kurdu. En faal ve etkili olduğu süreçte Anadolu’daki ilk işadamları ve sanayiciler örgütü olan BUSİAD’ın genel sekreterliğini yürüttü. Bu nedenle kentin sorunlarını bilen, çözüm önerisi üreten mekanizmanın ön safında bulundu.
Zaten…
BUSİAD Genel Sekreteri olarak performansıyla siyasetin dikkatini çekti ve tanıklık ettiğimiz süreçte DSP’den Büyükşehir Adaylığı daveti aldı. Hiç düşünmediği bir süreçte, 1999-2004 döneminde 5 yıl Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Bursa’yı yönetti.
Şimdi…
Vazgeçmediği Bursalı kimliğiyle yaşamını sürdürürken, kendini hissettirmese de gelişmeleri izlemeye devam ediyor.
Nitekim…
Sohbet ederken, önemli bir gözlemini paylaştı:
“Dikkat ediyorum da… Yeşil özelliğini kaybeden Bursa, çevre ve hava kirliliği konusunda Türkiye’nin en sorunlu kentlerinden biri haline geldi. Buna karşın, siyasi partilerin hiçbirinin gündeminde ve vaatleri arasında çevre sorunları ön sırada görünmüyor.    
Şunun altını çizdi:
“Vatandaştan da bu yönde bir talep gelmeyince belediye başkanları kentin önceliklerini belirlerken çevre sorunlarını ikinci plana itiyorlar.”
Önemsediği nokta şu:
“Evet, ulaşım sorunları günlük kent yaşamında önemli, ama çevre ve hava sorunları da en az ulaşım sorunu kadar önemli.”
Üzüldüğü bir nokta da şu:
“Biz Bursalılar da yaşadığımız kentte çevre ve hava kirliliği sorunlarının neler olduğunu, sağlığımıza ve gelecek nesillere yapacağı olası etkileri ne yazık ki önemsemiyoruz.”
Vatandaş sorumluluğuna dikkat çekti:
“Evimizde ve işyerimizde enerji ve materyal tüketimini azaltarak tasarruf etmenin ve çevremizi daha az kirletmenin, kentli olma sorumluluklarımızın en başında geldiğini çocuklarımıza anlatmıyoruz.”