Bursa’nın ‘en büyük çevrecileri’ dağlılar oldu: Harmancık’ta 6 köy taş ocağına karşı ayaklandı, kendi ÇED toplantılarını yaptılar

HARMANCIK KÖY MİUHTARLARI VE DERNEK BAŞKANLARI TAŞ OCAĞINA DİRENİŞ KARARI ALDILAR GÜMÇED
HARMANCIK KÖY MİUHTARLARI VE DERNEK BAŞKANLARI TAŞ OCAĞINA DİRENİŞ KARARI ALDILAR GÜMÇED

Görünen şu… Bursa’da bugüne kadar çevre adına en büyük mücadeleler dağ yöresinde verildi, başarılar da orada elde edildi.
Örneğin…
Keles’in kiraz üreticisi Kozağacı bölgesine planlanan termik santral köylülerin direnişiyle iptal edildi. Orhaneli’nin Başköy’ünde içme suyunu kirleten taş ocağıyla mücadele olumlu sonuçlandı.
Yakın zamanda…
Büyükorhan’ın Karaağız Köyü’ne kurulmak istenen biyokütle santraline köylüler nöbet tutarak direndi, yargı da iptal etti.
Orhaneli’ndeki termik santral her dönem insan sağlığını etkilediği için tartışılıyor, fakat filtrelerini çalıştırmama izni yasayla verildiği için henüz sonuç alınamadı.
Şimdilerde…
Uludağ’ın arka yüzünde yeni bir büyük direniş başlıyor.
Konuyu…
İlk kez meslektaşımız İhsan Aydın 17 Ekim günü Olay’daki köşesinden duyurdu. Harmancık’a bağlı Dedebali Köyü’nde kurulan taş ocağı bu köyün ve çevresindeki köylerin büyük tepkisini çekiyor.
Üstelik, taş ocağı alanıyla ilgili yazışmalara yönelik bazı iddialar da söz konusu.
Anlatılanlara göre…
Korunması gereken ardıç ormanı ile kaplı 87.31 hektar alanda faaliyet gösteren ocak yazışmalarda 21.29 hektar olarak yer alıyor. 25 hektarın altındaki faaliyetlerde ÇED izni aranmadığı için de izin sorunu yaşanmıyor.
İşte…
Tüm bu gelişmelerin sonunda Dedebali Muhtarı İsmail Arslan, Dutluca Muhtarı Osman Çetin, Delicegüney Muhtarı Adem Gökçe, Gökçeler Muhtarı Metin Demirtaş, Akpınar Muhtarı Osman Çetin, Dedegören Muhtarı Mustafa Gülşen bir araya geldiler.
Köylerin dernek başkanlarının da katıldıkları toplantıda, kısa adı GÜMÇED olan Güney Marmara Doğal Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen ile Avukat Ali Özbek bilgilendirme yaptılar.
Gerçi…
Onlar toplantılarına istişare dediler, ama bir anlamda gerek görülmeyen ÇED toplantısını kendileri yapmış gibi oldular. O toplantıdan da taş ocağına karşı 6 köyün büyük direnişi kararı çıktı.
Arazinin bitki örtüsü yanında heyelan bölgesi olması, fay hattının yakınında bulunmasıyla Uluabat’a gelen dereleri etkilemesi konunun önemini arttırıyor.