Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında 160 bin dekarı sulayan sudaki bor oranı düşürüldü, çiftçi zehirli suyla mahsul sulamaktan kurtuldu

1 NURİ KARACA
1 NURİ KARACA
NURİ KARACA

Konu… Vali Yakup Canbolat başkanlığında yapılan ve iktidar partisi AK Parti Bursa milletvekilleriyle yatırımcı bakanlıkların Bursa bürokrasisini bir araya getiren toplantıda gündeme geldi.
Onu da…
Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’nun açıklamasıyla 1 Ağustos günü bu sütunlara taşıdık.
O yazıda…
Mustafakemalpaşa ve Karacabey ovalarında toplam 160 bin dekarın sulandığı sudaki sorunu Çavuşoğlu şöyle açıklamıştı:
“Mustafakemalpaşa Güllüce sulamasıyla ilgili yoğun çaba sarf ediyoruz. Fakat suda bor madeni var. O boru enerjiye dönüştürürken sulamada suyun mahsule zarar vermesinin önüne geçecek alternatifleri konuştuk.”
Doğrusu…
Çavuşoğlu bu açıklamayı yapana kadar yarısı Mustafakemalpaşa, yarısı da Karacabey ovalarında toplam 160 bin dekar arazideki ürünlerin zehir içeren borlu su ile sulandığını bilmiyorduk.
Sorunun 10 yıllık geçmişini de , Çavuşoğlu’nun açıklaması üzerine arayan Karacabey Ziraat Odası’nın efsaneleşen eski başkanı Nuri Karaca’dan öğrendik.
2 Ağustos günü bu sütunlarda Karaca çarpıcı dille çiftçinin kâbusunu anlattı:
“Dünya sudaki bor oranını milyonda 1-2 kabul edilebilir buluyor. Fakat suyu analiz ettirdiğimde  17.3 oranında bor, yani ppm çıktı. Mustafakemalpaşa ve Karacabey ovalarında 160 bin dekar arazi bu zehirle sulandığı  için mahsul yüzde 50 zarar görüyor.”
Şu sözleri de dikkat çekiciydi:
“Sulama Birlikleri seçimle gelen çiftçilerce yönetilirken, seyreltme ile bor oranı yüzde 4’e düşmüştü. Memur yönetimiyle oran yüzde 17.3’e çıktı.”
Aradan bir ay geçti…
Nuri Karaca bu kez sesinden belli olan coşkusuyla aradı.
“Sayın Hakan Çavuşoğlu Bakanıma bölgemiz çiftçileri teşekkür ediyor” diye başlayıp şunu söyledi:
“Alınan tedbirler işe yaradı. Güllüce’den tarlalarımızı suladığımız sudaki bor oranı 17.4’ten makul seviye kabul edilen 2.7’e düştü.”
Şunu vurguladı:
“160 bin dekar arazi borlu suyla sulanmaktan, mahsulümüz zarar görmekten kurtuldu. Emeği geçen herkese minnettarız.”