Belki geç kalındı, ama planlı hareket etmek daima sonuç getirir… Bursa önce “Hangi turist uygun?” sorusuna cevap aradı

1 BEBKA GENEL SEKRETERİ İSMAİL GERİM
1 BEBKA GENEL SEKRETERİ İSMAİL GERİM
BEBKA GENEL SEKRETERİ İSMAİL GERİM

Geçenlerde… Bir dost sohbetinde konu turizmden açıldığında, herkes farklı bir açıdan yaklaştı. Kimi Akdeniz ve Ege’ye gelen turistle karşılaştırma yaptı, kimi “Kapadokya gibi tanıtım yapamadığımız” eleştirisini getirdi.
Gerçi…
Turizmin yalnızca otelcilerin işine yaradığını söyleyen de oldu, ama “Turist gelirse tüm şehir kazanır. Taksicisinden esnafına, lokantasından AVM’sine herkese yararı olur” itirazıyla karşılaştı.
Bu açıdan bakıldığında…
Turizmin kentin bütününü etkileyen bir hareket olduğunun kabul edilmesi önemli. En önemlisi de; Bursa’da son dönemde hangi tür turiste yönelmek gerektiği konusunda önemli çalışmalar yapılması.
Yani…
Yıllardır olduğu gibi “Bize de turist gelsin” diye beklemek yerine, Bursa’ya uygun turist için planlamalar yapılıyor.
Nitekim…
Bu yönde ilk kez yapılan çalışmaların koordinatörlüğünü kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı üstlendi. Çalışmayı da BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim şöyle açıkladı:
“Bursa’nın turizm tanıtım faaliyetlerinin daha planlı yönetilebilmesi için Bursa Valiliği koordinasyonunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde BEBKA tarafından Bursa Turizm Tanıtım ve Marka Stratejisi hazırlandı.”
Amaç şu:
“Bu çalışmayla hedef kitlenin belirlenmesi, Bursa markasının özgün kimliğinin ve iletişim stratejisinin oluşturulması ve hedef pazarlara yönelik pazarlama çalışmalarının yürütülmesi gibi faaliyetler planlanıyor.”
Anladığımız şu:
Önce Bursa’nın turizm açısından özellikleri belirlenecek. Sonra da bu doğrultuda Bursa için uygun turist profili ortaya çıkacak.
Bunu da, o turisti Bursa’ya getirmek için tanıtım çalışmaları izleyecek.
İlk bakışta…
Uzun bir yol gibi gözükse de, böyle bir planın bugüne kadar yapılmamış olmasının büyük eksiklik olduğunu vurgulamak gerekiyor.
O nedenle…
Başlatılan çalışmayı önemsiyor ve tüm kentin ortak bilinçle arkasında olması gerektiğini düşünüyoruz. Onun için, harekete geçmek önemli.
Unutmayalım ki…
Biz yerimizde oturduğumuz sürece kimse kalkıp Bursa’yı keşfetmeye gelmez.