Yine bir şeyler oluyor… Pazarda havuç 2 liradan 6 liraya çıktı, domates tırmanışa geçti, yağlık kırmızsı biber 18 lir oldu

PAZARCI TEZGAHI HAVUÇ
PAZARCI TEZGAHI HAVUÇ

Pazarda… Elimizde evden verilen listeyle pazardaki tezgahlar arasında dolaşırken, dikkatimizi çekmeye yönelik bir uyarı yaptılar:
“Havuç etiketlerine dikkat ettin mi, fiyatı almış başını gitmiş.”
Dönüp baktığımızda 6 lira etiketini görünce gözlerimiz açıldı, daha geçen ay havuçta etiket 2 lirayı gösteriyordu.
Bunu başka bir uyarı izledi:
“Fiyat artışı kırmızı sebzelerde. Sadece havuç değil domates, kırmızı yağ biberi ve kırmızı lahanada da anormal artış var.”
Söylenen şu:
“Seçim öncesi patlıcan, biber, patates, soğan fiyatları gündeme gelmişti. Tanzim Satış çadırları ve stokçulara müdahaleyle fiyatları kontrol altına alındı. Şimdi de ‘pazarın kırmızıları’ kontrol edilemiyor.”
Kaygı da şu:
“Önümüz ramazan. Bu fiyat artışı devam ederse, ramazan başladığında iftar sofralarına da ateş düşer.”
Gerçekten de…
Pazarda ‘kırmızı sebzeler’ olarak adlandırılan havuç, domates, kırmızı yağ biberi ve kırmızı lahana fiyatlarında çok ciddi artışlar var.
Örneğin…
Domates etiketleri 7-8 liranın altına düşmüyor. Kırmızı yağ biberi 17-18 liradan satılıyor. Kırmızı lahana 8-9 lira. Havuç da 6 liralık etiket taşıyor.
“Ne oldu da fiyatlar bu kadar arttı?” sorusuna iki farklı bakış geldi:
Bir…
“Türkiye havuç piyasasını Ankara Beypazarı’ndaki 4 tüccar kontrol ediyor. Kış ürününü toplayıp depoya koydular. Malı verseler fiyat düşecek, ama vermeyip depoda bekletince arz azaldığı için fiyat yükseldi.”
İki…
“Yeni ürünün depolarda tutulduğu doğru, fakat bu spekülasyon amaçlı değil. Tüccar önce eski ürünün bitmesini bekliyor. Eski  ürün bittikten sonra yeni ürün pazara verilecek.”
Beklenti de şu:
“Domates, kırmızı yağ biberi ve kırmızı lahanada şu anda sera ürünleri var. Yakında tarla ürünleri pazara çıkınca fiyatlar dengeye gelir.”
Gördüğümüz şu:
Pazarda şimdi de havuç krizi var. “Cumhurbaşkanı stokçular konusunda haklı” noktasına gelen vatandaş ise tepkili.