Kent merkezi de, kent meydanı anlayışı da değişti… Yeni kent merkezindeki bu kent meydanında 24 saat yaşam olacak

MUSTAFA DÜNDAR KENT MEYDANI SUNUMU
MUSTAFA DÜNDAR KENT MEYDANI SUNUMU
MUSTAFA DÜNDAR KENT MEYDANI SUNUMU

Kürsüdeki Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı dinlerken gözümüzde çocukluk günlerimizle birlikte Bursa’nın değişimi canlandı.
60’lı yılların ortalarında, yaşadığımız mahallenin yanında Fevzi Çakmak Caddesi’nin açılışı çalışmalarını izlemeye gittiğimiz günleri anımsadık.
O yıllar…
Otogar kent dışındaydı ve yeni cadde kent merkezini Otogar’a  bağlayacaktı. Yakın zaman öncesine kadar Emniyet Müdürlüğü olarak kullanılan binanın olduğu yerde at arabası ve fayton yapan ustaların atölyeleri vardı.
Bugün Fomara Han’ın olduğu yerde Hollandalılara ait Fumero Tütün Deposu, hemen üstünde Belediye Bandosu binası vardı, başka da bina yoktu.
Dahası…
10 yıl öncesine kadar gece Bursa’da çorba içmek isteyenler için garaj civarındaki lokantalardan başka seçenek yoktu.
Sonra…
Kent içinde trafiği etkileyen garaj bugünkü yerine gidip Terminal oldu.
2002-2003 yıllarında bu alana altı süpermarket üstü park yapmak istendiğinde kent karşı çıktı. Genel eğilim, marketin olmadığı park yapılmasıydı.
Fakat…
2005’te bugünkü Kent Meydanı Alışveriş Merkezi ortaya çıktığında kafalarda “Yoksa öncekine itiraz ederken haksızlık mı yapıldı?” sorusu oluştu.
İşte…
Böyle bir ketsel gelişimin ardından Bursa’nın kent merkezi değişti ve alışılmış Heykelönü-Atatürk Caddesi yoğunluğu dağıldı.
Şimdi de…
Alışveriş merkeziyle Osmangazi Belediyesi arasında kalan bölgeye Bursa’nın yeni kent merkezinin gerçek kent meydanı yapılıyor.
Bir dönem Bursa’nın çöküntü alanı haline gelen kargaşa içindeki alanı temizleyip boşaltmak bile başlı başına bir iş. Nitekim yıkımları ve belediye baskını görüntülerini izlerken etkilendik.
Sırf bunun için bile Dündar’ı kutlamak gerekiyor.
Yeni kent meydanı projesini tanıttığı toplantıda Osmangazi Belediye Başkanı ve AK Parti Osmangazi Adayı Mustafa Dündar da yalnızca park ve yeşil alan yapıldığında korunamadığını, vatandaşın da kullanmadığını söyledi.
O nedenle de…
Bölgenin 24 saat yaşayan bir kent merkezi olabilmesi için meydana sosyal donatı alanları yerleştirildiğini anlattı.