Balkan coğrafyasının yeniden düzenlenmesinde 3 ülkeye dağılan Gagavuz Türklerine Bursa’dan kardeş eli: Hepimiz bir ağacın dallarıyız

MUSTAFAKEMALPAŞA BELEDİYE BAŞKANI SADİ KURTULAN VE HEYET GAGAVUZYA KIPÇAK BELEDİYESİ ZİYARET
MUSTAFAKEMALPAŞA BELEDİYE BAŞKANI SADİ KURTULAN VE HEYET GAGAVUZYA KIPÇAK BELEDİYESİ ZİYARET
MUSTAFAKEMALPAŞA BELEDİYE BAŞKANI SADİ KURTULAN VE HEYET GAGAVUZYA KIPÇAK BELEDİYESİ ZİYARET

Şu bir gerçek ki… Türk dünyası Batı’daı Adriyatik’ten Doğu’da Çin Seddi’ne, Kuzey’de Kafkaslar’dan Güney’de Orta Doğu’nun göbeğine kadar çok geniş bir coğrafyada yaşayan büyük bir aile.
Anavatanda yaşayanların da, bu büyük aileye Türkiye’nin yanlarında olduğunu hissettirip moral vermek gerekiyor.
İşte…
O ailenin en küçük parçasını, Doğu Avrupa ile Balkanlar arasına sıkışan Gagavuz Türkleri oluşturuyor. Balkan coğrafyası haritasının yeniden düzenlenmesinde 3 ülkeye dağılan Gagavuz Türkleri geçen hafta Bursa’dan özel bir heyet ağırladı.
Daha doğrusu…
Moldova’ya bağlı otonom devlet Gagavuzya’nın Kıpçak Belediyesi ile kardeş şehir olan Mustafakemalpaşa heyetini konuk ettiler.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile birlikte Belediye Meclisi’nin CHP ve İYİ Parti’li üyelerinin de katıldıkları 15 kişilik heyet, Kıpçak’ın kuruluşunun 227. yıldönümüne özel konuk oldular.
Kıpçak Belediye Başkanı Oleg Garizan tarafından karşılanan heyet, kısa adı TİKA olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın restorasyon ve inşaatlarını gezme fırsatı buldu.
Moldova Cumhurbaşkanlığı binasıyla birlikte Moldova-Gagavuzya bölgesinde TİKA’nın yaptıklarından heyecanlanan Mustafakemalpaşa heyeti, yerel halk da büyük ilgi gördü.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın 227. yıl törenindeki konuşmasında verdiği mesajlar da önemliydi.
Örneğin…
“Cumhurbaşkanımız bize görev verdi” diyen Kurtulan, o görevi açıkladı:
“Bizden, Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Adriyatik’ten Orta Doğu’ya kadar geniş bölgeyle iletişimimizi hep güçlü tutmamızı istedi. Dostluk elimizi her yere uzatıyoruz.”
Şunun da altını çizdi:
“Kurulan gönül köprüleri sınırları ortadan kaldırıyor, bizleri birbirimize yakınlaştırıyor. Bizler hepimiz bir ağacın dallarıyız. Ortak akıl ve işbirliği bizi geleceğe taşıyacak, kültürel birlikteliğimiz devam edecek.”
Törende…
Kıpçak Belediye Başkanı Oleg Garizan da konuşmasında “Türkiye her zaman yanımızda oldu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a müteşekkiriz” dedi.