10 bin kişiye “2026’da nasıl bir Bursa hayal ediyorsunuz?” diye soruldu, işte çıkan cevap: Daha yeşil, daha huzurlu ve trafiği az bir kent!

ANKA DANIŞMANLIK BAŞKANI DR. AYHAN YASAN 2026 BURSA SUNUMU
ANKA DANIŞMANLIK BAŞKANI DR. AYHAN YASAN 2026 BURSA SUNUMU
ANKA DANIŞMANLIK BAŞKANI DR. AYHAN YASAN, 2026 BURSA SUNUMU

Bir yandan… Kentin bugünü için proje üreten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bir yandan da gelecekteki Bursa için kolları sıvadı.
Bu amaçla da…
Bursa’nın fethinin 700. yılı olan 2026’da nasıl bir Bursa hayalini ortaya çıkarmaya yönelik geniş tabanlı bir çalışma başlatıldı.
İşe de…
9 bin 088’i vatandaş olmak  üzere 4 grupta 10 bin 324 kişilik anketle başlandı.
Dev anketin ilk sunumu, Odak Grup içindeki gruplardan iletişim gurubunun hafta içinde yaptığı toplantıda gerçekleşti.
İletişimci dostlarla birlikte katıldığımız toplantıda, ANKA Danışmanlık Başkanı Dr. Ayhan Yasan’ın sunumunu yaptığı anketin çarpıcı Bursa gerçeklerini ortaya koyduğunu gördük.
Katılanları…
Kentin yönetiminde görev alanların oluşturduğu sorumlu paydaşlar, vatandaş, muhtarlar, esnaf olarak 4 grupta kategorize eden dev anketten çıkan sonuçlar kadar, grupların konulara yaklaşımındaki farklılıklar dikkat çekiyor.
Örneğin…
“Bursa’nın gelecekte bugüne göre daha iyi bir şehir olması için yeterli imkan var mı?” araştırmasında, kent yönetiminde görev alanların oluşturduğu sorumlu ve paydaşlar kategorisi olumlu yaklaşım gösterirken, vatandaş mesafeli bakıyor.
“Bursa’da yaşayanlar zorunlu olmadıkça başka yerde yaşamaz” ifadesine de muhtarların olumlu baktığı, vatandaşın diğer 2 gruba göre yine daha olumsuz yaklaştığı anlaşılıyor.
“Hayal edilen Bursa” araştırması da çok özel bir sonucu gözler önüne seriyor.
2026 hayalinde sorumlu paydaşlar grubunu oluşturanların ilk 3 sırasını “ulaşım sorunu olmayan, yeşil alan ve parkları bol, gelişip büyüyen modern kent” oluşturuyor.
Esnafın ilk üçünde “yeşil alan ve parkları bol, ulaşım sorunu olmayan, huzurlu” kent yer alırken, muhtarların “yeşil, ulaşım sorunu olmayan, düzenli ve temiz” kent, vatandaşın da “yeşil alan ve parkları çok, huzurlu, temiz” bir Bursa hayali ankete yansıyor.
Burada…
Kenti yönetenlerin 2026 hayalinde ilk sırayı alan ulaşım ve trafik konusunun vatandaş gündeminde beşinci sırada, muhtarlar ve esnaf sıralamasında ikinci sırada olması dikkat çekiyor.
Bu durum…
Bursa’nın bugününe yönelik tespitlerle 2026 için beklentilere de yansıyor.