Türkiye’nin tramvay üreten ilk kenti Bursa, Avrupa’ya tramvay ihraç eden ilk kent de oldu… Bu başarı Durmazlar’ın

DURMAZLAR MAKİNA FATMU DURMAZ YILBİRLİK POLONYA OLSZTYN BELEDİYE BAŞKANI PİETR GRZYMOWİCZ
DURMAZLAR MAKİNA FATMU DURMAZ YILBİRLİK POLONYA OLSZTYN BELEDİYE BAŞKANI PİETR GRZYMOWİCZ
DURMAZLAR MAKİNA FATMU DURMAZ YILBİRLİK, POLONYA OLSZTYN BELEDİYE BAŞKANI PİETR GRZYMOWİCZ

1 ay önceydi… Bursa caddelerinde İpekböceği olarak dolaşan, Samsun ve Kocaeli’de Panorama adıyla raya çıkan tramvayların İstanbul’daki Eminönü-Alibeyköy hattında da çalışacağını duyurduğumuz 17 Haziran günü yayınlanan “İpekböceği önce İstanbul, sonra Avrupa yollarında raya çıkacak” başlıklı yazımızı şu notla bitirdik:
Şimdilerde…
Bir güzel haber de Polonya’dan bekleniyor. 36 tramvay aracının ihalesini Durmazlar’ın da yer aldığı konsorsiyum kazandı, ama henüz onaylanmadığı için ihale süreci devam ediyor.
O haberi meslektaşımız Ömer Faruk Çiftçi’nin imzasıyla Dünya gazetesinde ve Güntay Şimşek’in yazısıyla da Habertürk internet sitesinde okuduk.
Açıkça söylemek gerekirse…
Bursa’nın tramvay üreten 7 kent arasına gireceğinin açıklandığı ilk günlerden beri bu heyecanı yaşıyoruz. Cesur kararı o nedenle alkışladık.
Dünya devi raylı sistem üreticileri arasına giren Durmazlar’ın ürettiği İpekböceği’nin deneme seferlerine başladığı günlerde “Recep’in (Altepe) tramvayı Çakırhamam bayırını çıkamaz” denildiğinde de bu üretimin önemini savunuyorduk.
Henüz arzulanan ve hedeflenen hatlar tümüyle oluşturulamasa da, Bursa caddelerinde İpekböceği’nin dolaşmasını keyifle izliyoruz.
Yine…
3 ayrı vagonun dolaştığı Bursaray’daki en estetik ve en modern vagonların Durmazlar’da üretilen GreenCtiy olması da bir başka keyif kaynağı.
Samsun ve Kocaeli’ne tramvay veren, İstanbul’da ihale kazanan, Antalya’da teklif sunan Durmazlar, tramvay üreten kentler kategorisinden sonra Bursa’ya yeni bir unvan kazandırdı.
Çünkü…
Bursa artık, tramvay üretip Avrupa’ya ihraç eden kent oldu. Kuşku yok ki, Bursa sanayisi için de bu ayrı bir kıvanç konusu.
Kısacası…
Dudak bükülen, yapılamaz denilen, dünya devleriyle rekabet edilemeyeceği düşünülen günlerden bugüne gelindi.
Polonya’nın Olsztyn Belediye Başkanı Pietr-Grzymowicz’le sözleşmeyi imzalayan Durmazlar Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik ile kardeşleri Hüseyin Durmaz ve Sinan Durmaz’ın şahsında bu başarıyı gerçekleştiren tüm ekibi candan kutluyoruz.
Onlar artık Bursa’yı aştılar, yolları açık olsun.