CHP’nin Bal-Göç Genel Başkanı’na yaptığı davet yarışan partilerin liste kriterini değiştirdi… AK Parti bu hamlenin karşılığını arıyor

1. YAZI İÇİN BAL GÖÇ GENEL BAŞKANI PROF. DR. YÜKSEL ÖZKAN
1. YAZI İÇİN BAL GÖÇ GENEL BAŞKANI PROF. DR. YÜKSEL ÖZKAN
BAL-GÖÇ GENEL BAŞKANI PROF. DR. YÜKSEL ÖZKAN

Görünen o ki… 24 Haziran genelde ve yerelde farklı bir seçim olacak. Genel için en önemli fark, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bakanlar parlamento dışından atanacağı için, milletvekili listelerinde aday olarak yer alanlar bakanlık hesabı yapamayacaklar.
Yereldeyse…
1991’den bu yana unuttuğu 2 bölgeli seçime yeniden dönecek olan Bursa’da liste başına abi gönderme dönemi sona erecek, 1 oy daha fazla getirecek aday dönemi başlayacak.
O nedenle…
21 Mayıs Pazartesi saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na verilecek listeler hazırlayan partilerin genel merkezleri yeni bir kriter üzerinde duruyorlar.
O kriteri…
AK Parti Genel Merkezi ile istişareleri hakkında bilgi verirken AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman açıkladı, biz de 16 Mayıs Çarşamba günü yer verdik.
“Liste halinde ya da isim bazında değil, fakat listenin nasıl şekillenebileceği konusundaki düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Örneğin demografik ağırlıklar ve alternatiflerle ilgili bilgilendiriyoruz.”
Şu anda, partilerin tümü 2 temel kriter yaklaşımı sergiliyor: İlçesinde sevilen ve sayılan olması, demografik temsilde etkili olması.
İlginç olan şu:
Şimdilerde çok konuşulan demografik temsil kriteri Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın aldığı davetle CHP’den 2. Bölge Aday Adayı olmasıyla arttı.
Yani…
CHP’nin yaptığı Bal-Göç hamlesi, aday listelerinin ölçüsünü tümüyle değiştirdi, dışarıdan aday daveti de bundan sonra çıktı.
Kulağımıza gelenlere göre AK Parti öncelikle Yüksel Özkan’ı dengeleyecek, hatta etkisini silecek daha güçlü bir aday peşinde. Aday adaylığı başvuruları arasında böyle bir isim olmadığı için de dışarıdan davet söz konusu.
Bununla birlikte…
AK Parti’nin geleneksel demografik temsil ölçüsü de işliyor. Listede alışılmış yerel denge yanında Artvin kökenli aday ve Doğu-Güneydoğu seçmenini etkileyecek isimler de aranıyor.
Aynı durum CHP için de geçerli.
Oradan da demografik denge haberleri geliyor. CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş’la konuşurken “Listede sürpriz olabilir” dedi, ama söylediği demografik temsil değildi.
O nedenle…
Pazartesi aday listeleri YSK’ya teslim edildiğinde tüm partilerde dışarıdan davet edilmiş adaylar olabilir.
Çünkü…
Tek bir hedef var, o da 1 oy daha fazla alabilmek.