Bursa dünyaya ilahiyatçı yetiştiriyor… Asya’dan Afrika’ya, doğudan batıya 71 ülkeden bin öğrenci Bursa’da ilahiyat eğitimi alıyor

LAHİYAT FAKÜLTESİ DÜNYAYA İLAHİYATÇI YETİŞTİRİYOR MURAT YURTSEVER HİDAYET PEKER
LAHİYAT FAKÜLTESİ DÜNYAYA İLAHİYATÇI YETİŞTİRİYOR MURAT YURTSEVER HİDAYET PEKER

İlahiyat Fakültesi’nin bir şanssızlığı var… Uludağ Üniversitesi’nin Görükle Kampusu içinde yer almadığı için gözden uzak kalıyor. Fethiye’deki İlahiyat Fakültesi’nin yeri bilinmediği gibi, orada neler yapıldığı da duyulamıyor.
Oysa…
40 yıllık geçmişiyle İlahiyat Fakültesi gözlerden uzak önemli işler yapıyor.
Örneğin…
1994 yılında dönemin Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal’ın projesi gereği 5 Türki devlete İlahiyat Fakültesi ve İmam Hatip Lisesi açıldı. Proje, bu 5 İlahiyat Fakültesi’nin Türkiye’deki İlahiyat Fakülteleri ile eşleşmelerini de öngörüyordu. O kapsamda Uludağ İlahiyat da Türkmenistan’la eşleşti.
O süreçte başlayan öğrenci kabulünün ulaştığı noktayı İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Murat Yurtsever anlattı:
“Bursa pek farkında değil, ama dünyaya ilahiyatçı yetiştiriyoruz.”
Bilgileri de…
Öğretim Üyesi Dr. Hidayet Peker verdi:
“1994 yılından beri yurt dışından öğrenci kabul ediyoruz. Balkan ülkeleri öğrencileriyle başlayan süreç diğer ülkeleri de içine alarak genişledi.”
Rakam şaşırtıcı:
“İlahiyat Fakültesi’nin 4 bin olan mevcudunun 1.000’i, yani dörtte biri konuk öğrenci. 71 ülkeden konuk öğrencimiz var. Türklerle birlikte 72 ülke İlahiyat Fakültesi’nde eğitim görüyor.”
Öğrenci gönderenler arasında Çin, Rusya, Ekvator, Nepal, Singapur, Tayland, Romanya gibi Müslüman olmayan ülkelerden 60 öğrenci var.
Yanı sıra…
21 Afrika ülkesinden 80 kadar öğrenci de eğitim görüyor. 118 öğrenci doktora, 174 yüksek lisans olmak üzere 292 öğrenci lisansüstü eğitim alıyor.
Bugüne kadar da 680 mezun verilmiş.
Yard. Doç. Dr. Murat Yurtsever ve Dr. Hidayet Peker ziyarete 3 renkli öğrenciyle geldiler. Moğolistanlı Canbota, Gineli Abdullah ve Nijeryalı Muhammed iyi derecede Türkçe konuşuyorlar, Bursa’da olmaktan mutlular.
Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Yurtsever şu bilgiyi de verdi:
“Türkiye’de 5 İlahiyat Fakültesi projede yer aldı, ama en başarılı biz olduk. Gelenlerin yüzde 40’ı Bursa’da. Konuk öğrencilerimiz İlahiyat Vakfı’nın sağladığı evlerde kalıyorlar.”
Şunu da ekledi:
“Ülkesine döndüğünde Bakan olan var. Akademisyen, diplomat olarak görev yapanlar var. Elbette ilahiyatçı olarak hizmet verenler çoğunlukta.”