Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu açıkladı: Tarihin en büyük imar barışında başvurular 15 gün içinde başlıyor, Bursa’nın yarısı kurtuluyor

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU
BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU
BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU

Gerçi… Tam olarak resmi bir veri yok, fakat Türkiye’deki yapıların yaklaşık yüzde 50’sinin kaçak olduğu tahmin ediliyor. Üstelik. Bu rakam Bursa’da yüzde 55’i buluyor.
Eldeki veriyse şu:
TÜİK kayıtlarına göre, Türkiye’de yaklaşık 9 milyon 500 bin bina var. Bu binaların da toplam 26 milyon bağımsız bölümü bulunuyor.
İşte…
Olay TV’deki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu bu gerçeği ortaya koyduktan sonra şunu söyledi:
“2011 yılındaki seçimlerle birlikte sahaya indiğimizde, özellikle yolun altındaki Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Millet, hatta Fatih mahallelerinde insanlar evlerine elektrik, su, doğalgaz bağlanmadığını, okulları, parkları olmadığını, yollarının da asfaltlanmadığını söylediler.”
Şunu aktardı:
“Bu yakınmaları dinledikçe ‘Yapınız kaçak, ruhsat almadan yaptınız, onun için idarenin bir şey yapabilmesi mümkün değil. Çünkü yapan suç işler, müteahhit de, belediye de suçlu olur’ dedik.”
Şunun altını çizdi:
“Bu kadar yoğun talebe karşılık bizler bu cevapları verdik, ama bu insanlar Allah var bizleri üzmediler, oylarını vermeye devam ettiler.”
Sonra da, bugünkü gelişmeleri anımsattı:
“2 yıl önce arkadaşlarımızla birlik-beraberlik içinde çalışma sergileyerek model bir yasa çıkardık. Su, elektrik, doğalgaz bağlanmasını çözdük, ama yeterli değildi. Bu defa çok büyük bir imar barışı kanunu çıkardık.”
Bu noktada…
Çıkan yasının imar barışı olduğunu özellikle  vurgulayan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu şunu söyledi:
“Biz sorunlu binaları yasal hale getirmek için imar barışı adı altında bir yasa çıkardık.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Çok göç alan bir ülkeyiz. 1946’dan bu yana 12 kez imar barışı kanunu yapılmış, fakat en geniş kapsamlı olanı bu. Türkiye’nin yapı stoğunun yüzde 50’sinin kaçak olduğu düşünülürse ülke rahat bir nefes alınacak.”
Ardından…
“Yaparsa AK Parti yapar sözü bir kez daha gerçek oldu” dedi ve başvuru tarihini ilk kez açıkladı:
“15 gün içinde başvuruları almaya başlayacağız. 31 Ekim 2018’e kadar bu başvurular sürecek. Böylece evler elektrik, su ve doğalgaza; mahalleler okul, yol, park. Asfalta kavuşacak.”