Bursalı Zeynep Hoca Amerika’daki milyonlarca çalışanın mutsuzluğuna teşhis koydu: Kötü işlerde yoksulluk seviyesinde kötü ücretler

PROFESÖR ZEYNEP TON
PROFESÖR ZEYNEP TON
PROFESÖR ZEYNEP TON

Açıkça söylemek gerekirse… İnsan çocukluğunu bildiği birinin başarısını, hele uluslararası başarısını izlerken ister istemez gururlanıyor.
Biz de…
Bursa basketbol camiasının Necmi Hoca’sı olan Necmi Ton ile siyaset ve sosyal yaşamın Handan Abla’sı olan Handan Askeran Ton’un kızları Profesör Zeynep Ton’un Amerika’da her geçen yıl daha da artan ünü ve kariyerini izlerken keyifleniyoruz, gururlanıyoruz.
Üstelik…
Zeynep Öğretmen’in başarısı öyle sıradan bir başarı değil. Voleybol bursuyla üniversitesi öğrencisi olarak gittiği Amerika’da dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Harvard Üniversitesi’nde 2002 yılında öğretmenliğe başladı.
Sonra…
2011 yılında Harvard öğrencileri onu en iyi öğretmen seçtiler. Ardından Amerika’daki üniversite eğitimi yayıncıları tarafından 40 yaş altı dünyanın en iyi 40 profesörü arasına seçildi.
Yükselen kariyeri Harvard’dan bir başka dünya üniversitesi olan ve kısa adıyla MIT olarak bilinen Boston’daki Massachusetts Institute of Technology’ye transfer olmasını getirdi.
Artık televizyon kanallarında özellikle perakende sistemi üzerine yorumlar yapıyor, Amerika’nın büyük gazetelerinde hakkında makaleler yayınlanıyor.
Son olarak…
MIT’deki sempozyuma Amerika’nın tanınmış ekonomistleri ve üniversitelerin görüşü önemsenen öğretim üyeleriyle birlikte katıldı.
Dahası…
Amerikan ekonomisi ve Amerikan vatandaşlarının kazançlarıyla ilgili sarsıcı değerlendirmeler yaparken Amerika’ya reçete yazdı.
Örneğin…
“Amerika’da milyonlarca insanın kötü işleri var. Bu kötü işler yoksulluk seviyesinde ücretler ve öngörülemeyen sorunlar sunuyor” dedi.
Konuşmasında…
Çok sayıda kötü işe karşın çok az iyi iş olduğunu vurgulayan Zeynep Hoca, kötü işlerle gelen kötü ücretler sonucu Amerika’da gelir eşitsizliğinin giderek büyüdüğünü anlattı.
Doğrusu…
Amerikan ekonomisi hakkında okuduklarımızın dışında bilgimiz yok.
Ama…
Bursa’dan çocuk yaşta gönderdiğimiz bir Profesörün aralarında Nobel ödüllü bilim adamlarının da bulunduğu dinleyiciler önünde Amerika’ya ekonomi reçetesi yazması gururumuzu okşadı.