Bunun adı başarı öyküsü… Uludağ zirvesinin gölgesindeki dağ köyünde doğdu, Cumhurbaşkanı elinden 2017 TUBİTAK ödülü aldı

Kuşku yok ki… 2017 yurt içinde ve dünyada yaşanan, bitmek de bilmeyen gerginliklerle akıllarda kalacak, umutlar da yeni bir yıla taşınacak.
İşte…
Böyle bir yılın son günlerinde gözlerden kaçan büyük bir başarı öyküsü var.
Öykü…
Uludağ’ın zirvesinin gölgesinde kurulu olan Soğukpınar Köyü’nde doğup ilk, orta ve lise tahsilini bir dönem adı belde olsa bile köy ortamında yapan Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız’a ait.
Ali Rıza Hoca köyünden çıktıktan sonra Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde okudu, sonra da doktora yaptı.
Ardından…
Amerika’ya gitti ve  2006-2007 yıllarında University of Michigan ile Ann Arbor’da Makine Mühendisliği Bölümü ile Algoritmik Sentez Laboratuvarı’nda “otomobil parçalarının optimum tasarımı için çok komponentli topoloji optimizasyonu yönteminin geliştirilmesi” üzerine uzman araştırmacı olarak çalıştı.
Sonra…
2009-2010 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Mississippi State University’nin Center for Advanced Vehicular Systems-CAVS olarak dünyada tanınan İleri Taşıt Sistemleri Merkezi’nde “çok seviyeli optimizasyon yaklaşımı ile alüminyum ve magnezyumdan imal edilen otomobil parçalarının çarpışma performansının geliştirilmesi” konularında Amerika Birleşik Devletleri’nde kısa adıyla NSF olarak bilinen National Science Foundation destekli projede çalıştı.
Doktora sonrasındaysa “optimum ürün tasarımı ve imalat alanında sürdürülebilir kalkınma için yeni nesil yüksek performanslı hibrid yapay zeka optimizasyon yöntemlerinin geliştirilmesi ve bu yöntemleri kullanarak endüstriyel problemlere çözüm getirilmesi” konularına odaklandı.
Bu çalışmalar…
Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız’a hem bilimsel anlamda yeni yollar açtı, hem de ödüller getirdi.
Örneğin…
2015 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü’ne ve ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Araştırma Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.
Geçen hafta da…
Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Mühendislik alanında 2017 Yılı Tübitak Ödülü’nü aldı.
Böylece…
Uludağ’ın zirvesinin gölgesindeki bir dağ köyünden başlayan bilimsel yolda büyük bir başarı öyküsünü gerçekleştirdi.
Üstelik…
Ali Rıza Hoca’nın başarı öyküsü, Türkiye’nin yerli otomobil hedefi için de çok büyük önem taşıyor.