Yaz mevsiminde hafta sonları 140 bin aracın girdiği Mudanya trafiği için büyük proje: Mudanya’nın altından geçen tünel!

MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI HAYRİ TÜRKYILMAZ
MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI HAYRİ TÜRKYILMAZ

Yıllardır… Mudanya’yı anlatırken “Bursa’ya en yakın sahil kenti” diyoruz. Mudanya bu nedenle Bursa’nın sayfiyesi olurken sahiller çadır ve baraka kamplara evsahipliği yaptı. Son yıllarda da kampların yerini siteler aldı.
Böylece…
Mudanya yazlıkçıların tercihi olmaktan çıkıp sürekli ikamet edilen bir bölge ve Bursa’nın banliyösü oldu. Artık pek çok kişi, Mudanya ve çevresindeki yerleşimlerden Bursa merkezdeki işyerlerine gidip geliyor.
Üstelik…
BUDO ve İDO seferleriyle birlikte Mudanya aynı zamanda Bursa’nın İstanbul’a açılan deniz kapısı oldu.
İşte…
Tüm bunlar doğal SİT alanları ve yapıları fazla olan Mudanya’da trafik sorunu ortaya çıkardı. Hele hafta sonları Mudanya’ya gelenlerin oluşturduğu trafik son yıllarda krize bile dönüştü.
Rakamları…
Cuma akşamı Olay TV’de konuk ettiğimiz Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz açıkladı:
“Mudanya’nın sürekli yaşayan nüfusu 90 bine ulaştı, yaz sezonunda 400 bini buluyor. Yaz ayları hafta sonunda Mudanya’ya 140 bin araç giriyor.”
Bu rakamlara…
Mudanya’nın içinden geçen Kumyaka, Tirilye, Eşkel trafiği de eklendiğinde trafik yükü daha da ağırlaşıyor.
Başkan Türkyılmaz bu bilgileri verdikten sonra, “Büyükşehir Belediyesi’ne projemizi sunduk, onaylanırsa Mudanya’nın trafik sorununu çözeceğiz” dedi ve iki proje açıkladı:
Bir…
“Yakın vadeli olarak Mudanya içindeki trafik yönlerini değiştireceğiz.”
Düşüncesi şu:
“Halen İskele Meydanı’ndan itibaren kullanılan Halitpaşa ve Mustafakemalpaşa caddelerini trafiğe kapatıp yayalaştıracağız. Geliş trafiği, şu anda dönüşün yapıldığı İpar Caddesi’ne verilecek. Dönüş ise onun hemen üstündeki Lise Caddesi’nden olacak.”
İki…
“Uzun vadedeyse büyük bir proje için çalışmaya başladık.”
İpuçlarını verdi:
“Mudanya girişinden itibaren yeraltına tünel yapacağız. Mudanya’nın altından geçecek tünel Yıldıztepe’nin batısından yeryüzüne çıkacak.”
Hesabı şu:
“Böylece Mudanya’nın içine giren araç trafiğini azaltmayı planlıyoruz.”
Şunu da ekledi:
“Ancak bu kolay bir proje değil ve kısa sürede yapmak da kolay değil. Mart ayında dördüncü yılımızı dolduracağız. Onun için tüneli ikinci dönemimin projesi olarak düşünüyorum.”
Böylece…
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz 31 Mart 2019 seçiminde yeniden aday olacağını da şimdiden açıklamış oldu.