Her şey üretimde yenilenme için… Yenilikçilere, yeni fikri olana, yeni üretim teknolojisi geliştirene BEBKA desteğe hazır

BEBKA GENEL SEKRETERİ İSMAİL GERİM
BEBKA GENEL SEKRETERİ İSMAİL GERİM
BEBKA GENEL SEKRETERİ İSMAİL GERİM

Adına inovasyon diyorlar… Sanayi üretimi yapan tesisler üretim anlayışı başta olmak üzere organizasyon şemalarını yenilemeye önem veriyorlar.
Hatta…
İstihdam edecekleri elemanları inovasyon anlayışları doğrultusunda kendileri yetiştirmek üzere projeler geliştiriyorlar.
Bu nedenle…
Son dönemde yenilik kavramı üretim alanında çok öne çıkmaya başladı.
Üstelik…
Firmaları yeniye yönlendirmek için kamu da adımlar atıyor.  Geçen hafta Avrupa’nın sayılı üretim tesislerinden Yeşim Tekstil’in Bursa Valiliği ile inovasyon protokolü imzalaması buna bir örnek.
İşin üretim boyutunu ise kısa adı BEBKA olan Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Gerim’den dinledik.
3 ilin yatırım ve teşvik uygulamalarını koordine eden BEBKA’nın yenilik ve yenilenme kavramlarıyla projelere yaklaşımını anlatırken şunu söyledi:
“Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tekstil Mükemmeliyet Merkezi önemli bir açılım. Biz burada ürün geliştirme projelerine maddi destek sağlıyoruz.”
Bu noktada…
Ar-Ge pazar payının da arttığına dikkat çekerken, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık tanıklığında Kompozit Mükemmeliyet Merkezi Sözleşmesi imzalandığını anımsattı.
Sözleşmedeki kompozit koşulunun ne olduğunu da açıkladı:
“Artık metal ve tekstilde daha hafif ürünler aranıyor. Çünkü havacılık ve raylı sistemler gibi alanlarda hafif ve dayanıklı ürünler tercih ediliyor.”
Bu tür üretimi BEBKA kredileriyle desteklediklerini ifade eden Gerim, sonra da TUBİTAK’ın çalışma yaptığı, BEBKA’nın destek verdiği yenilikçi uygulama örneği paylaştı:
“Bilindiği gibi, mermeri keserken su veriliyor, yani sulu kesim yapılıyor. Kesim sırasında çıkan tozlar da çamur olduğu için atılıyor.”
Şunu açıkladı:
“İşte bu çamuru çöktürüp kalsiyum karbonat elde eden bir yöntem ve teknoloji geliştirildi. Eskiden kesim sonrası ortaya çıkan çamur atılırken, o çamurdan elde edilen kalsiyum karbonat tonu 350 Dolar’dan satılıyor.”20