Çin’de toplumsal değişim: Sınıfsız toplumdan dünyayla entegrasyon için yeni orta sınıf oluşturma planı!

N TOPLUMSAL DEĞİŞİM RESİDANS GÖKDELEN ORTA SINIF İNŞASI
N TOPLUMSAL DEĞİŞİM RESİDANS GÖKDELEN ORTA SINIF İNŞASI

Çin gezimizin 5. gününde, Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi’nin yaptığı planlamayla Bursa, İstanbul ve Ankara’dan bir grup Türk gazeteci olarak inceleme gezilerimizi sürdürüyoruz.
İlk gün…
Shanghai’de konaklamış ve hızlı trenle Taizhou’ya geçmiştik. Özellikle denize dolguyla elde edilen alanlara kurulan dev üretim tesislerini gezdik.
9 ilçeden oluşan 6 milyon nüfuslu Taizhou’nun 2 milyon nüfuslu Wenlin ilçesinden programa başladık. Ardından da bu kez 3.5 saatlik bir kara yolculuğuyla kuzeye doğru çıkıp Dongyang’a geldik.
Yol boyu…
Şaşırtıcı değişimi gözlemleme fırsatı bulduk. Tıpkı yan yana giden hızlı tren hatları gibi, yan yana otoyollar inşa etmişler, dağları tünellerle geçmişler.
Yine…
Geçtiğimiz her yerde, hatta köylerde bile gökdelenler yapıldığını ve inanılmaz bir hızla da inşaatların devam ettiğini gördük.
Gerçi…
Yerleşim alanlarında, özellikle köylerde eski evler de duruyor, ama yüksek binaların kendi aralarında 3 ayrı grup oluşturduğu görülüyor.
İlki…
Önceki yıllarda yapıldığı anlaşılan ve bizim 35-40 yıl öncesindeki sosyal meskenlere benzeyen yapılardan oluşuyor.
İkinci gruptaki gökdelenler de iki grup oluşturuyor. İlk gruptakilerin girişleri bizim yapılaşma bölgelerindeki sitelere benziyor. Onların yanında kapısında güvenlik olan ve bizim residans dediğimiz korunaklı yapılar var.
Bir de…
Önlerinde küçük bahçeler olan 2-3 katlı villadan biraz büyükçe yapılar var ve onların da girişleri de güvenlikli.
Buraya gelene kadar…
Aklımızda Mao’nun 1947’de halkla birlikte gerçekleştirdiği kültür devrimi gereği köylü, işçi, memur ayrımı yapılmayan sınıfsız toplum olduğu vardı.
Oysa…
Kapısında güvenliğin olduğu korunaklı gökdelenler ve villalar sınıfsız topluma uymuyor. Öyleyse, bu özel yapılarda kimler oturuyor, ya da oturacak?
Cevabı öğrenince, Çin’in sanayi devrimi yanında toplumsal değişim ve dönüşüme de başladığını anladık. Yollar ve hızlı trenler de bunun gereği.
Konu şu:
Yıllık yüzde 2 enflasyonu olan Çin’de hükümet memurlarla bizdeki beyaz yaka karşılığı olan işletmelerim idari bölümlerinde çalışanların maaşlarına yüzde 10 zam yapılması kararı almış.
Bununla da…
Çin’in orta sınıfının inşası planlanmış.
Anlaşılan o ki…
Çin hızla değişip dönüşüyor.Dünya liderliğine yalnızca sanayi devrimi yetmeyeceği için de toplumsal değişime hız verilmiş.