Büyük kentlerde yaşamaktan beklentiler de, belediyelerin sorumlulukları da değişti… Artık insan odaklı yerel yönetim anlayışı önemli

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE 1
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE 1

90’lı yılların başlarına kadar kent yaşamı ve bu doğrultuda belediyelerden beklentiler farklıydı. Suların akması, çöplerin alınması, sokağın asfaltlanması, belediye otobüsünün durağa zamanında gelmesi belediyecilik için yeterliydi.
Artık öyle değil…
Kent yaşamı değişti, kent kültürü kavramı ortaya çıktı ve beklentilerle birlikte belediyecilik anlayışı da değişti.
Dahası…
2014’ten itibaren il sınırlarını kapsayan Bütünşehir ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi artık kent merkezinde altyapı yatırımlarını sürdürürken, en uzak köye de altyapı projeleri hazırlıyor.
Hatta…
3 yıl öncesine kadar Ankara’nın sorumluluğunda olan kırsala yatırımları üstleniyor.
Nitekim…
Referandumda yaşanan çarpıcı sonucu bu sütunlarda 30 Haziran günü aktardık.
Yenişehir ilçesinde 79 oy farkla evet çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin sulama göleti yaptığı Terziler Köyü’ndeyse önceki seçim ve referandumlara göre evet oylarının 110 arttığı görüldü.
Yani…
“Bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir askeri, bir asker bir orduyu, bir ordu da vatanı kurtarır” deyişindeki gibi, Terziler’e yapılan gölet Yenişehir sonucunu değiştirdi.
Bu da…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin kırsala yatırımı önemsemesinden kaynaklandı.
Hazırlanan kırsal kalkınma projeleriyle göçü tersine çevirip kentten köye göçü başlattı, kırsal bölgeleriyle bütünleşti.
Kent merkezinde de farkını ortaya koyan yönetim anlayışı geliştirdi.
Örneğin…
Bursaspor’a özel ilgisinden başlamak üzere tüm amatör spor branşlarına el uzattı. Kapanan kulüplerin bile yeniden açılmasını sağladı.
Sivil toplum örgütlerinin Büyükşehir ilişkilerinde altın dönem yaşandı.
Söylemek istediğimiz şu:
Recep Altepe’yi genç yaşta Refah Partisi’nde yöneticilik yaptığı, 1999’da Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi seçildiği günlerden biliriz.
Yıldırım için istenirken Osmangazi Belediye Başkanı Adayı gösterildiği gecenin öyküsünü 2004 seçimi öncesi bu sütunlardan Bursa’ya duyurmuştuk.
Aynı şekilde…
Osmangazi’den Büyükşehir’e çıkışına da tanıklık ettik.
Kısacası…
Recep Altepe değişen kent yaşamı ve beklentilere uygun olarak Büyükşehir anlayışı geliştirdi. Bunu yaparken halkla iç içe oldu, ulaşılabilir başkan modeli sergiledi. Her kesimle yan yana geldi, kimsenin siyasi görüşünü sorgulamadı.
Mütevazılığı elden bırakmadığı gibi, kendisinden önce Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Erdem Saker ve Erdoğan Bilenser’den danışman olarak yararlandı.
Elbette herkes tartışılır, her iş eleştirilebilir. Ama bu kadar büyük bütçeli işlere karşın Recep Altepe ve çevresi hep temiz kaldı.
2019 yerel seçiminde yeniden aday gösterilir mi bilemeyiz, ama adının çevresinde spekülasyonlar oluşması, Recep Altepe’yi tartışmayı gerektirmez.