Bisiklet artık şehir içi ulaşım aracı… Büyükşehir, arazi yapısı düz 3 ilçenin 4 bölgesine bisikletli ulaşım planı yaptı

EHİR İÇİ ULAŞIM ARACI BİSİKLET YOLLARI
EHİR İÇİ ULAŞIM ARACI BİSİKLET YOLLARI

Aslında… Bu sütunların okurları ilk adımı biliyorlar. 23 Haziran 2017 günü “İşte yeni ulaşım: Otomobil değil, yaya öncelikli düzen” başlıklı yazımızda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 10 temel ilke üzerine kurguladığı ve Burulaş tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’na yer verdik.
Plan…
Ulaşım önceliğini yaya olarak belirlerken, bisiklet kullanımını teşvik ediyor. Öncelikle de bisiklet yolları ile Bursaray istasyonları ve tramvay duraklarına bisiklet parkları yapılmasını öngörüyor
Yeni konut alanlarının bisiklet sürüş mesafesinde konumlandırılması önerisiyle birlikte, kent genelinde bütüncül bisiklet ağı oluşturulması, ana arterlerde araçlara uygulanan yeşil dalga sistemi benzeri bisikletler için yeşil dalga sinyalizasyonu kurulmasını hedefliyor.
Ayrıca, “kamusal bisiklet paylaşımı” modeli de plan hedefleri arasında.
İşte…
Bu planın ilk adımları atılıyor. Daha doğrusu, kent merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltmak hedefiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin başlattığı çalışmanın ilk planlamaları ortaya çıktı.
İlk aşamada…
Bisiklet kullanımına uygun olan bölgeler olarak Nilüfer, Gürsu ve Kestel ilçeleri plan önceliği olarak ele alındı.
Buna göre…
Nilüfer’de Altınşehir, Ertuğrul, Özlüce, Yüzüncüyıl mahallelerinde mevcut bisiklet yollarının Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı Şehir İçi Bisiklet Yolları Kılavuzu’na uygun hale getirilmesi, eksik yerlerin de tamamlanması, uyarı tabela ve sinyalizasyon konulması kararı alındı.
Ayrıca…
Yine Nilüfer ilçesindeki yoğunluk bölgeleri arasında yer alan Uludağ Üniversitesi ile Görükle de bisiklet kullanımının geliştirileceği bölgeler kapsamına girdi.
Bu amaçla hem üniversite içine, hem Kampus-Görükle arasına bisiklet yolu yapılacak.
Diğer yandan…
Kentin Doğu bölgesinde yer alan ve düz arazi yapısı nedeniyle bisiklet kullanımına uygun olan Gürsu ve Kestel de bisiklet planında yer aldı.
Nilüfer ilçesinde belirlenen hedef bölgelerde bisiklet için altyapı uygun. Bu yolları ve parkları geliştirme programına alan Büyükşehir Belediyesi bir yandan da Gürsu ve Kestel için planlama çalışmalarına başladı.