Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yıldırım Metrosu için Bursa’ya söz verdi, ama hükümet Erzurum ve Erzincan’a tramvayı üstlendi

ERZURUM VE ERZİNCAN TRAMVAY PROJELERİ
ERZURUM VE ERZİNCAN TRAMVAY PROJELERİ

Tümü yeraltından planlanan Yıldırım Metrosu projesini bu sayfalarda 10 Nisan 2016 günü duyururken, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin 600 milyon lirayı bulan yatırım için hükümet desteği isteyeceklerini vurguladık.
Üstelik…
Bursa’nın bu istek için örnekleri vardı. Örneğin Ankara, İstanbul ve İzmir’in metro dahil ulaşım yatırımları hükümet tarafından devlet eliyle yapılıyordu.
Oysa…
Bursa yıllarca yatırımını kendi yapan kent olmuştu.
Bunun üzerine…
AK Parti Bursa milletvekillerinin Ankara’da yaptıkları temaslardan olumlu izlenim aldıklarını yine bu sütunlardan duyurduk.
Ardından…
Başbakan Binali Yıldırım 13 Mart’ta Gökdere Mitingi sonrası Bursa Valiliği ziyaretinde Yıldırım Metrosu’na destek sözü verdi.
Dahası…
5 Nisan günü Atatürk Stadyumu Meydanı’ndaki mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan umutları büyüttü:
“Bursa’nın raylı sistemine yeni dönemde hükümet destek verecek, raylı sistem bitecek. Hızlı tren de gelecek.”
Böylece…
Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın sözleriyle; kendi yatırımını yapmaya alışan Bursa ilk kez devlet desteği alacak olmanın umudunu ve mutluluğunu yaşadı.
Ne var ki…
O sözlerin yerine getirileceği günleri beklerken, Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı moralleri bozdu.
Çünkü…
Bakanlar Kurulu’nun 2017/10432 sayılı kararında “Şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metrolar ve bunlarla ilgili tesislerin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca üstlenilmesi, devralınması ve tamamlanmasını müteakip devri ile ilgili şartların belirlenmesine ilişkin kararda değişiklik yapılması hakkında karar” denilerek 1. maddede iki yatırım açıklanıyor:
Bir…
“Erzincan Belediye Başkanlığı’na ait projeler: Üniversite-Dörtyol-Otogar-Havaalanı tramvay hattı.”
İki…
“Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait projeler: Gar-Atatürk Üniversitesi Kampüs-Tıp Fakültesi-Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi-Şehir Hastaneleri-Yavuz Sultan Selim Bulvarı-Gar tramvay hattı.”
Görüldüğü gibi…
Nüfusunun azalması nedeniyle Büyükşehir özelliğini kaybetme noktasındaki Erzurum ile il belediyesi olan Erzincan’ın tramvay hatları yapımını Bakanlar Kurulu kararıyla devlet üstlenmiş.
Buna karşın…
Ankara’da üvey evlat muamelesi gören Bursa, aldığı sözlerin referandum vaadi olmaktan çıkıp gerçekleşeceği günleri dertlenerek bekliyor.