Herkes merak ediyor… 16 Nisan’da referandum sandığından evet de çıksa, hayır da çıksa kısa sürede seçime mi gidilir?

Sandık hızla geliyor… AK Parti ve MHP’nin anayasa değişikliği için görüşmeye başladıkları, hatta uzlaştıklarını açıkladıkları günler geride kaldı.
“Acaba teklif Meclis’e ne zaman gelir?” beklentisi de, TBMM Anayasa Komisyonu ve sonrasında Meclis Genel Kurulu’nda sabahlara kadar süren kavgalı oturumlar bile neredeyse unutuldu.
“Referandum ne zaman olabilir” tahminleri yapılan günler anımsanmıyor bile. Belirsizlik bitip sandık tarihi olarak 16 Nisan açıklandığında “Daha çok var” denilen zaman da geçti.
Bugün dikkat çeken şu:
1987’deki siyasi yasakların kaldırılması dışında geçmişteki referandumlarda son 2 haftaya girildiğinde sonuç tahmin edilebiliyordu, ama bu kez 13 gün kalmasına karşın net biz gözlem yok, anketler de farklılık gösteriyor.
İşte…
Bu belirsizlik 16 Nisan sonrası hesaplarını gündeme taşıyor. En önemli tartışma konusu olarak da karşımıza seçim çıkıyor.
Nitekim…
Her iki cephede de, yani evet ve hayır cephesinde de Ankara’dan gelen konuk trafiğinin arttığı şu günlerde yaptığımız sohbetlerde, sahadaki söylemlerin aksine referandumdan sonra seçim olduğu izlenimi ediniyoruz.
Örneğin…
Sandıktan hayır oyu çıkması için çalışan cephe sonuca ulaşırsa, bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti için güvensizliğe dönüştürüp seçimi gündeme getirme eğiliminde.
Buna karşın…
Referandumdan evet oyu çıkması halinde teknik ve siyasal nedenlerle seçim sandığı gelmesine yönelik hesaplar yapılıyor.
Çünkü…
Ülke için acil ihtiyaç görülerek referanduma gidilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin tam uygulanabilmesi için 2019 seçimini beklemek gerekiyor.
Soru da şu:
“Sistem değişikliği acil görülüp referanduma gidildiğine göre 2019’u beklemeye gerek var mı? Milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimi yenilenip yeni sistem neden hemen başlamasın?”
Yanı sıra…
16 Nisan’da sandıktan evet oyu çıkarsa önemli bir aşamayı geçecek olan AK Parti’nin son süreçte yaşadıkları nedeniyle kendini arındırıp siyasi yapısını güçlendirme amacıyla seçime yönelmesi de en güçlü olasılıklar arasında.