Tek adamlık ve partili cumhurbaşkanı iddialarına MHP İl Başkanı Topçu yorumu: Artık hileye gerek duyulmasın

15
15
MHP İL BAŞKANI TEVFİK TOPÇU
MHP İL BAŞKANI TEVFİK TOPÇU

Anayasa değişikliğine ilişkin tek adamlık ve partili cumhurbaşkanı eleştirilerini cevaplayan MHP İl Başkanı Tevfik Topçu’nun bakışı şu:
“Parlamenter sistem kalkmıyor, ama tam bir başkanlık sistemi de değil. Son derece fazla yetkileri olan cumhurbaşkanına aynı ölçüde sorumluluk geliyor.”
Ardından…
“Cumhurbaşkanı 7 Haziran seçimi sonrası Meclis’i yeniden seçime götürerek fesih yetkisini kullandı zaten. Şimdi, kendisini de feshetmiş olacak” dedi ve şöyle devam etti:
“Eğer bu düzenleme daha önce olsaydı, Cumhurbaşkanı 1 Kasım’da seçime götüremezdi. Çünkü kendisi de fesholacaktı. Onun için, diktatörlüğe gidiş ya da yetkilerin tek elde toplanması yok ortada.”
Şunu anımsattı:
“1923’ten beri cumhurbaşkanlarıyla başbakanlar arasında hep sorun yaşanmış. Atatürk İsmet İnönü’yü azletmiş, aynı ekolden gelen Celal Bayar’la Adnan Menderes küs ölmüşler. Evren’le Özal, Özal’la Mesut Yılmaz, Ahmet Necdet Sezer’le Bülent Ecevit arasında problem yaşandı.”
Şunu vurguladı:
“Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan arasında problem olmadı mı?”
İkinci konuya gelince…
MHP İl Başkanı Topçu’nun partili cumhurbaşkanına bakışı şu:
“Partisiz cumhurbaşkanı var mı? Bayar, Özal, Demirel, Gül partisiz miydi? Biz zaten bu tıkacı açmak için destekliyoruz. Hukuki zemine uygun olsun istiyoruz.”
Şunu da ekledi:
“Artık hileye gerek duyulmasın, ülke rahat yönetilsin, herkes de bilsin.”