TCDD hızlı trende hedefi 2020 olarak revize etti, ama bitmeyen projeler ve bütçe gerçekleriyle 2023 yılına razı olmak gerekecek

HIZLI TREN TÜNEL İNŞAATI
HIZLI TREN TÜNEL İNŞAATI

HIZLI TREN TÜNEL İNŞAATIHer şey dün gibi aklımızda ve gözümüzün önünde… 23 Aralık 2011 günü Geçit’in Mudanya çıkışında, Balat’ın da girişinde toplanmıştık. Dönemin Başbakan Yardımcısı olarak Bülent Arınç vardı. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak Faruk Çelik vardı.
O törende Ulaştırma Bakanı olarak Binali Yıldırım kürsüdeydi. Akıllarda da “Bursalılar 2016 yılında hızlı trenle yolculuk yapmaya başlar” kaldı.
Fakat…
Yapımına başlanan Bursa-Yenişehir arasındaki tünellerde 350 milyon liralık ödenek bitince, başka bir şey yapılamadı. Bursa’nın hızlı trenini Ankara-İstanbul hattına bağlayacak Yenişehir-Bilecik hattında ortaya çıkan zemin sorunları ve toprak kaymaları nedeniyle de 5 kez güzergâh değişti.
Gelinen noktada…
5 yıllık gecikmeyle yaşanan gelişmeyi 5 Mayıs 2016 günü şöyle duyurduk:
Bir türlü proje aşamasına gelemeyen Yenişehir-Bilecik hattı için karar verildi. Bursa hattı Osmaneli’ne bağlanacak. Proje ihalesi de bu karara göre yapıldı ve süreç başladı.
İhalede, Yenişehir-Osmaneli projesi için 540 gün süre var. Fakat TCDD müteahhitten yıl sonuna kadar, yani 240 günde projeyi istedi.
Şimdilerde…
Yapılan açıklamaları ilk günkü heyecanla izliyor, okuyor ve mutlu oluyoruz. Ne var ki, Ankara’dan gelen haberlere kulak kabartınca da umutlarımız kırılıyor.
Çünkü…
Edindiğimiz bilgilere göre hızlı trenin Bursa-Yenişehir etabı için yapılan tamamlama ihalesi yalnızca yarım kalan tünel inşaatlarının bitirilmesini kapsıyor.
Tüneller bittikten sonra rayların döşeneceği tren yolları için ihaleye çıkılacak, sonra elektronik donanım olan sinyalizasyon ihalesi yapılacak.
O bakımdan…
Bursa-Yenişehir hattının tamamlanabilmesi için daha hayli ödenek ve zaman gerektiği gözüküyor.
Yanı sıra…
Yılbaşından önce tamamlanması istenen Yenişehir-Bilecik etabı projesinin de bitirilemediği bilgisini aldık. Proje bittikten sonra o etap da ihaleye çıkacak.
Konuştuğumuz bir yetkiliye, eski sorumuzu tekrarladık: Bursalılar hızlı trenle ne zaman yolculuk yapabilirler?
O da cevap verdi:
“Bizim hedefimiz 2020 yılında Bursalıların hızlı trenle yolculuk yapabilmesi.”
Gelin görün ki, bugünkü bütçe gerçekleri 2020 hedefinin aşılacağı izlenimi veriyor. Galiba, bugünkü bütçe gerçekleri de göz önüne alınırsa Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yılı olan 2023’e yetişmesine razı olmak gerekecek.