Referandum için taraflar sahaya çıkmadan algı savaşıyla cephelerini güçlendiriyorlar, seçmen de sessizce izliyor

REFERANDUM OY PUSULASI
REFERANDUM OY PUSULASI

REFERANDUM OY PUSULASIReferandumun tarihi belli, 16 Nisan’da yapılacak. Tarafları da evetçiler ve hayırcılar olarak ortaya çıktı. Buna karşın, iki cephenin de lider konumunda olan güçlü siyasal yapıları henüz referandum kampanyalarını başlatmadılar.
Bununla birlikte…
Televizyonlarda yapılan konuşmalar ve gazetelerdeki değerlendirmelerden, iki tarafın da kendi cephelerini belirginleştirme stratejisi izlediklerini görüyoruz.
Aslında…
Yoğun bir sandık kampanyasına başlarken tarafların önce kendi cephelerindeki birikimi görmek ve bunu güçlendirmek istemeleri gayet normal.
Bunu da…
Karşılıklı olarak anayasa değişikliğinin getirdiklerini tartışmak yerine algı oluşturarak gündeme yansıtıyorlar.
O bakımdan…
Anayasa değişikliğinin TBMM’de görüşüldüğü süreçte ekranlarda yapılan tartışmalar henüz siyasi boyutta referandum kampanyasına dönüşmedi.
Yani…
Nelerin değişeceği, bunların yaşamı, toplumu ve ülkeyi nasıl etkileyeceği siyasi görüş olarak henüz ortaya konmadı, dolayısıyla anayasa değişikliğinin etkileri henüz tartışılmıyor.
Dikkat çekenlerden biri de şu:
Siyasiler bugünü karşılıklı algı oluşturarak geçirirken, kararını ortaya koyup savunan aktif katılımcılar dışındaki genel seçmen eğiliminin algı kalıplarını izlediği, bunun dışında ayrıntılara pek ilgi göstermediği görülüyor.
Dahası…
Bugünkü tartışma ve atışmaları sessizce izleyen vatandaş siyasi kaygıdan çok ekonomik kaygılarla hareket ettiği izlenimi veriyor. Bu nedenle de istikrar kelimesi daha çok dillendiriliyor.
Kısacası…
Referandum kampanyaları başlamadan önce; bir yanda siyasi taraflar kendi cephelerini algı oluşturarak sağlamlaştırmaya çalışırken, bir yanda da vatandaş farklı kaygılar sergiliyor.
Sahadaki görüntü şimdilik böyle.
Kampanyalar başlayıp da liderler meydanlara ve dolayısıyla ekranlara çıkmaya başlayınca nelerin değişeceğini de önümüzdeki haftadan itibaren göreceğiz.
Özellikle de…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürece etkisi de anlaşılacak.