Siemens’in kendi vagonuna uyumlu yazılımıyla başlayan Bursaray’da 4 farklı vagon çalışıyor, sistemin kafası karışıyor

BURSARAY VAGONLARI
BURSARAY VAGONLARI

BURSARAY VAGONLARIBursa’nın hafif raylı sistemle tanışma süreci rahmetli Teoman Özalp döneminde başladı. Fizibiliteler hazırlandı, krediler bulundu, ihale bile yapıldı. Fakat rahmetli Özalp ihaleyi iptal etme gereği duydu.
Sonrasında…
Erdem Saker döneminde Bursaray projesi sil baştan değişti. Yeni projeyle yeni ihale süreci geçirildi, raylarda artık çok az gördüğümüz mavi renkli Siemens vagonları alımı yapıldı.
Bursaray inşaatını bitirip Siemens vagonlarını getirmek de Erdoğan Bilenser’e kısmet oldu.
Ardından…
Rahmetli Hikmet Şahin döneminde daha konforlu ve gösterişli olan yeşil renkli Bombardier vagonlar satın alınıp sisteme eklendi. İlk sorunlar da başladı.
Çünkü…
Bursaray’ın ulaşımını çalıştıran yazılım programı altyapıyı kuran Siemens tarafından yapılmıştı ve firma kendi araçlarına uygun yazılım hazırlamıştı. Doğal olarak Bombardier vagonların uyumu pek kolay olmadı.
Son dönem…
Yani Recep Altepe döneminde Kestel hattı Arabayatağı’na kadar uzatılırken, eldeki vagon sayısı yetmediği için acil durum kabul edildi Hollanda’nın Rotterdam kentinden kullanılmış vagonlar satın alındı.
Yazılım ise hem hattın uzatılması, hem bu vagonlarla uyuşmadığı için, Arabayatağı-Kestel ulaşımı aktarmalı ve görerek sürüşle yapılabildi.
Sisteme son olarak, yerli üretim olan ve Bursa’da Durmazlar tarafından üretilen Green City adlı yeşil vagonlar eklendi.
Açıkça söylemek gerekirse…
Görüntü ve konfor olarak yerli Green City vagonları diğerlerinden hem çok daha güzel, hem de çok daha kaliteli oldu.
Ne var ki…
Şu an kullanılmayan Rotterdam vagonlarıyla birlikte Bursaray raylarında 4 farklı markanın vagonları gözüküyor.
Fakat…
Yazılım Siemens’in olduğu için sık sık sorun yaşanıyor. Bursaray yolcularını yollarda bırakan sıkıntıların büyük bölümü bu uyumsuzluktan kaynaklanıyor.
Geçenlerde…
Meslektaşımız İhsan Aydın da köşesinde bu sorunu dile getirdi ve “acilen sisteme uyumlu yeni yazılım ihalesi yapılması gerektiğini” yazdı.
İhsan’ın önerisine aynen katılıyoruz.
Yaşanan riskleri ortadan kaldırıp sorunları aşabilmek için Bursaray’ın yerli ve yeni yazılıma gereksinimi var. Yoksa sıkıntılar bitmeyecek.
Bursa’da bunu başarabilecek potansiyel olduğunu da biliyoruz.