Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra Amerika gibi iki partili seçimler dönemi mi başlar?

HAYRETTİN ÇAKMAK 1
HAYRETTİN ÇAKMAK 1
HAYRETTİN ÇAKMAK
HAYRETTİN ÇAKMAK

Önce… Süreçteki gelişmeleri göz önüne getirmekte yarar var. TBMM’de kavgalı-tartışmalı oturumlarda görüşülen anayasa değişikliği paketi, çok büyük sürpriz olmazsa Meclis’ten çıkacak.
Ardından…
Erken seçim yorumlarından doğan spekülasyonlara karşın, referandum gelecek. 2 Nisan’da düşünülen referandumda kabul edilmesiyle yeni dönem başlayacak.
Kulislerde…
Mayıs ayında AK Parti’nin olağanüstü kurultay yapıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı genel başkan seçme hazırlığı yaptığı konuşuluyor.
Bu da, yeni sistemin en kritik eşiğini oluşturuyor.
Çünkü…
Alışılmış seçim uygulamalarını tümden değiştirecek yeni dönem başlayacak.
Hele…
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda adaylardan biri yüzde 50’yi aşamazsa ikinci turda en yüksek oyu alan iki aday arasında yapılacak tercih, ortaya yeni bir siyaset manzarası çıkaracak.
O da şu:
Bugünkü sistemde koalisyonlar seçimden sonra kurulurken, yeni dönemle birlikte farklı partilerin seçmenleri adaylardan biri üzerinde uzlaşarak seçimden önce koalisyon yapacaklar.
Yanı sıra…
Yeni yönetim modeli yeni siyasi sistem de ortaya çıkaracak gibi gözüküyor.
Nitekim…
23. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak o yeni sistemi yorumlarken şunu söyledi:
“Başkanlık modeliyle birlikte Türkiye 2 partili yeni bir seçim sistemine doğru gidiyor.”
Şunu anımsattı:
“Amerika’da çok sayıda parti var, fakat seçimler 2 parti arasında, yani Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında geçiyor.”
Oradaki sistemi Türkiye’ye şöyle uyarladı:
“Muhafazakarın, mütedeyyinin, liberalin yer alacağı merkez sağı temsil eden bir parti olur. Karşısında da sol/sosyaldemokrat bir parti olur.”
Düşüncesi şu:
“TBMM’de bugün 4 siyasi parti var. 2 partili yapı oluştuğunda, milletvekili çıkaramayacak olan partiler de potanın içinde saflarını belli ederler.”
Yani…
“Yani, Cumhurbaşkanı adayı seçimi kazanamayacak olan partiler, 2 partiden birinin içine girip milletvekili olarak varlıklarını sürdürebilirler.”
Gerçi…
Bu sözler kararlara yönelik bir bilgilendirme değil, ancak araştırmayı seven bir siyasetçi olarak, milletvekilliği de yapmanın deneyimiyle Hayrettin Çakmak önümüzdeki süreci böyle okuyor.
Söyledikleri bize göre de yabana atılacak şeyler değil.