Doğancı ve Nilüfer barajlarına destek… Bursa’nın susuz kalmaması için Çınarcık’tan sonra Gölbaşı da sisteme giriyor

AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN

Şu bir gerçek ki… Su kaynakları bakımından en şanslı illerin başında Bursa geliyor. Nitekim, bugüne kadar Bursa ciddi anlamda su sıkıntısı yaşamadı.
Bu süreçte yalnızca bir kez susuzluk korkusu yaşadık. Nilüfer Barajı inşaatının tamamlanmadığı süreçte, aşırı kurak geçen 2000’li yılların başındaki yaz mevsiminde ilk kez su önlemleri alınmak zorunda kalındı.
Gerçi…
Kentin hesaplanan nüfus artışı tahminin ötesine geçti, ama Nilüfer Çayı üstündeki Doğancı ve Nilüfer barajları su konusunda Bursa’nın güvencesi.
Yanı sıra…
Çınarcık Barajı’nın da 2022’den itibaren devreye girmesi planlandı.
Üstelik…
Planlanandan hızlı büyüyen ve nüfusu tahminlerden hızlı artan Bursa’nın gelecekte de su sıkıntısı çekmemesi için şimdiden atılan adımlar var.
Bunu da…
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili Hüseyin Şahin’le sohbet ederken öğrendik.
Aynı zamanda…
AK Parti Genel Merkezi Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı olan Şahin, halen kente su veren Doğancı ve Nilüfer barajları yanında Bursa’nın susuz kalmaması için yapılanları anlatırken şu bilgiyi verdi:
“Bursa’nın yıllık su ihtiyacının 60 milyon metreküpü Nilüfer, 110 milyon metreküpü Doğancı Barajı’ndan karşılanıyor. 2022’den sonra Çınarcık Barajı’ndan da kente yıllık 145 milyon metreküp su verilecek.”
Şunu da ekledi:
“Çınarcık Barajı suyunu Bursa’nın Batı bölgesine taşıyıp dağıtacak iletim hatları ve arıtma tesisi projelerinin ihalesini DSİ 2017 yılında yapacak. İnşaat ise 2018 yılında başlayıp 2020’de tamamlanacak.”
Bir bilgi daha verdi:
“Bununla birlikte Çınarcık Barajı’ndan organize sanayi bölgelerindeki fabrikalar için  yılda 74 milyon metreküp proses suyu verilecek.”
Ardından da…
Bursa kent merkezinin Doğu bölgesi için gündeme alınan yeni projeyi açıkladı:
“Kentin Doğu’sunda bulunan Gölbaşı Barajı halen sulama amaçlı kullanılıyor. DSİ bu barajdan da kente su vermek üzere proje geliştiriyor.”
Nasıl olacağını da söyledi:
“Buna göre, Gölbaşı Barajı gövdesi yükseltilip daha çok su tutması sağlanacak. Böylece Gölbaşı’ndan Bursa’nın Doğu bölgesine yılda 57 milyon metreküp içme suyu verilebilecek.”