Siyasi gelişmeler AK Parti Genel Merkezi’nin kongre takvimini etkiledi… İlçe kongrelerine referandum ayarı

Yaz aylarında… AK Parti Genel Merkezi’nden kulislere “ilçe kongreleri için sürecin ekim ayında başlayacağı” duyumları yansıyordu.
Hatta…
Sürece ilişkin tahmini takvim bile dillendiriliyordu. Buna göre ekim ayında delege seçimlerinin yapılması, aralık ve ocak aylarında da ilçe kongrelerinin tamamlanacağı söyleniyordu.
Nitekim…
AK Parti Bursa Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Zekeriya Birkan da bu sütunlardan aktardığımız değerlendirmesinde, “ilçe kongreleri takviminin ekim ayında başlayacağını” söylemişti.
Ne var ki…
Gelişmeler bu sürecin ötelenmesi düşüncesini ortaya çıkardı.
Bunu da…
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun 2 hafta önce yine bu sütunlarda açıkladı:
“Genel Merkezimiz kongre taslağı çalışması yapıyor. Çalışmaya göre ocak ayında mahalle delegeliği seçimlerinin başlaması düşünülüyor. Şubat ve mart aylarında ilçe kongrelerinin, nisan-mayıs aylarında il kongrelerinin yapılması üzerinde duruluyor.”
Bununla birlikte…
Torun siyaseten ihtiyatlı olmayı da elden bırakmamıştı:
“Ne var ki, olağanüstü gelişmeler öne geçebiliyor. Önümüze referandum çıkacağa benziyor. Ufukta gözüken referandum önümüze çıkarsa, kongre takvimimiz biraz daha ileri kayıp değişebilir.”
Böylece…
Kongre beklentisi daha ileri bir takvime doğru kendiliğinden kaymış oldu.
Derken…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla başlayan yeni anayasa-başkanlık sistemi-referandum farklı bir boyuta ulaştı ve anlaşılan o ki artık tüm siyasi planlama yeni baştan yapılıyor.
Çünkü…
Ankara kaynakları, “AK Parti Genel Merkezi’nin kongre takvimini yeniden masanın üstüne çıkardığını” söylüyorlar.
Hatta…
Tarihlerde bile referandum ayarından söz ediyorlar.
Söyledikleri şu:
“Nisan ya da mayıs aylarında referandum yapılması gündemde. Kritik bir referanduma gidilirken teşkilatların güçlendirilmesi düşünülüyor. O nedenle ocak-şubat aylarında ilçe kongreleri düşüncesi yeniden öne çıktı.”
Şunu da eklediler:
“Referandumdan sonra da il kongrelerinin yapılması yönünde Genel Merkez’de eğilim var.”