Siyaset Bahçeli’nin çıkışıyla hiç beklemediği anda yeni bir sürece girdi: Nisanda referandum, sonuca göre de seçim!

Arşivimizi açıp baktık… 25 Eylül 2016 günü bu sayfalarda, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zekeriya Birkan’la sohbetimize yer vermişiz.
Aynı zamanda…
AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı olarak da partide görev yapan Birkan, partiler arası görüşmede ele alınan mini anayasa paketi ile ilgili şunu söylemiş:
“Başkanlık sistemi olabilir, yarı başkanlık sistemi olabilir, ya da partili cumhurbaşkanı sistemi olabilir. Değişiklikten, 3 modelden biri çıkabilir.”
Gerçi…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı “Madem Başkanlık sistemi istiyorsunuz, Meclis’e getirin görüşelim” çıkışı süreci değiştirdi, ama görünen o ki ana konu aynı yerde duruyor.
Türkiye’nin önünde anayasa değişikliği olduğu artık netleşti.
Dahası…
Ankara kaynaklı haberlere göre, bu değişiklik mini ya da maksi paketlerle değil, noktasal düzenlemeyle Meclis gündemine gelecek. O da Başkanlık sistemi olarak kendini gösteriyor.
Şu anki tabloya göre…
Başkanlık sistemi getirecek Anayasa değişikliği önerisinin kasım ayı başında TBMM’ye gelmesi bekleniyor. Hızlı bir takvimle komisyonlardan geçip 2017 Ocak ayında da TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceğe benziyor.
Konuştuğumuz Ankara kaynakları, kabul için gerekli 367 oydan umutlu değiller, ama referanduma götürecek 330 oy ulaşılmasından kaygı duymuyorlar.
O bakımdan…
Ankara’da herkes nisan ya da mayıs ayında referandum için hazırlığa başladı. Hatta siyasi partilerin genel merkezleri propaganda süreci planlama toplantılarını gündemlerine aldılar.
Bununla birlikte…
Referandum sonucuna yönelik öngörüler ya da tahminler de başlandı.
Nitekim…
Konuştuğumuz kaynaklar, kamuoyu araştırmalarına göre Başkanlık sistemine halk desteğinin giderek arttığı görüşündeler. Seçim sonucuna ilişkin öngörü doğru olmasa da, referandumdan kabul çıkma olasılığını çok yüksek görüyorlar.
O nedenle de, çıkacak evet oylarının oranı üzerinde tartışıyorlar.
Çünkü…
Sandıktan çıkacak evet oylarının oranına göre Türkiye’yi seçimin beklediğini düşünüyorlar.
Hatta…
Genel ve yerel seçimin bir arada olma olasılığını da gözardı etmiyorlar.