Darbe girişiminden sonra vatandaş “otorite” ihtiyacı hissetti, Başkanlık isteyenlerin oranı adeta patlama yaptı

METİN ÜNAL
METİN ÜNAL

METİN ÜNALDarbe girişiminden sonra vatandaş “otorite” ihtiyacı hissetti, Başkanlık isteyenlerin oranı adeta patlama yaptı

Görünen o ki… 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye için her anlamda milat oldu. Buna toplumun olaylara ve geleceğe bakışı da dahil.
Nitekim…
Türkiye çapında yapılan araştırmalar 15 Temmuz öncesi ve sonrasındaki toplumsal bakış değişimini çok açık bir şekilde gözler önüne seriyor.
Bu sütunlarda Türkiye genelindeki araştırmalarına zaman zaman yer verdiğimiz Araştırmacı Metin Ünal’ın son değerlendirmelerine 29 Ağustos günü yer verdik.
Üstelik…
Ünal o yazıda kimi konulardaki 15 Temmuz öncesi ve sonrasına ilişkin çarpıcı değişimleri rakamlarla ortaya koyarken, Suriye topraklarında Cerablus Harekatı olarak başlayan ve Fırat Kalkanı adını alan harekatla ilgili bakışı da yine çarpıcı rakamlarla açıklıyordu.
En dikkat çekici olansa…
15 Temmuz öncesi en güvenilir kurumlar sıralamasında hep ilk sırada yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 15 Temmuz’da yüzde 62’ye gerilemesine karşın, Fırat Kalkanı operasyonuyla yeniden yüzde 82’ye çıkmasıydı.
Aynı noktada…
Askerin Suriye’de başlattığı operasyonları da toplumun yüzde 80’i doğru buluyor ve aynı doğrultuda da destek veriyor.
Bununla birlikte…
Araştırmacı Metin Ünal’la sohbet ederken, yine 15 Temmuz öncesi ve sonrası araştırmalarında ortaya çıkan çarpıcı bir sonuca daha dikkat çekti:
“15 Temmuz öncesi yaptığımız araştırmalarda başkanlık sistemine destek yüzde 48’lerdeydi. Fakat 15 Temmuz sonrası başkanlık sistemini desteklediğini söyleyenlerin oranı yüzde 74’e ulaştı.”
Gerçekten de…
Ortada çok büyük bir değişim var. Hatta destek patlaması demek de mümkün.
Kuşku yok ki…
Darbe girişimi siyaset arasında buzları eriten ve diyaloğu geri getiren etkileri yanında, toplumun kimi konulara bakışını da değiştirdi.
Başkanlık sistemine desteğin yüzde 48’den 74’e çıkması da, bu tür olaylarda güçlü irade ve otorite eksiğinin görülmesi olarak kabul edilebilir.
Galiba…
15 Temmuz’dan sonraki sürece ilişkin siyasi gelecek stratejileri arasında en önemli aşamayı halkın başkanlık sistemine desteğindeki bu büyük patlama oluşturacak.