Yalnızca Bursa’da yetişen siyah incir üreticisini mağduriyetten kurtarma formülü: Tarımsal kooperatif

GÜMÇED GENEL BAŞKANI ADNAN ÖNÜRMEN
GÜMÇED GENEL BAŞKANI ADNAN ÖNÜRMEN
GÜMÇED GENEL BAŞKANI ADNAN ÖNÜRMEN
GÜMÇED GENEL BAŞKANI ADNAN ÖNÜRMEN

Her fırsatta tekrarlıyoruz… Bursa tarımsal ürün açısından çok bereketli topraklara sahip. Yalnızca bu topraklarda yetişen çok sayıda ürün var.
Bunlardan biri de siyah incir.
Uluslararası pazarlarda çok aranan Bursa’nın siyah inciri bu yıla kadar ihracatın gözdesiydi. Ancak tarımsal ürünlerde dış pazarlar daralınca siyah incir üreticileri için kâbus gibi bir sezon başladı.
Nitekim…
Geçen yıl 5.5 liradan siyah inciri satan üreticiler, bu yıl sezona 2.5 liradan başlayıp 1.5 liraya kadar indiler ama yine de nazlanan tüccar nedeniyle satış yapamıyorlar.
Soruna…
Üreticiler adına Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim çözüm bulmaya çalışıyor ve her kapıyı çalıp herkesle görüşüyor.
Fakat…
Siyah incir için en çarpıcı öneri, kısa adı Gümçed olan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen’den geldi.
Aslında…
Önerisini 6 yıl önce rahmetli Şemsettin Şen’in Olay Televizyonu için yaptığı çekimler sırasında paylaşmış, bir kez daha tekrarladı:
“Siyah incir Bursa’nın gerçekten markası. O nedenle, tüm markalar gibi siyah inciri de korumak ve geliştirmek gerekiyor. Bunun da bir tek yolu var, Marmarabirlik benzeri bir tarımsal kooperatif.”
Şuna işaret etti:
“Eğer kooperatifleşilirse, hem ürün geliştirmesi sağlanır, hem pazarlaması için güçlü hale gelinir. Söz hakkı üreticinin olur.”