Dünyanın uzay bilimcileri Uludağ’da buluşuyor… Amerika’dan Nasa, Avrupa’dan Cern, Japonya’dan Jaxa zirveden uzayı gözleyecek!

ULUDAĞ ASTRO FEST UZY BİLİMLERİ TANITIM AFİŞİ BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ BTM
ULUDAĞ ASTRO FEST UZY BİLİMLERİ TANITIM AFİŞİ BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ BTM

ULUDAĞ ASTRO FEST UZY BİLİMLERİ TANITIM AFİŞİ, BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ, BTMBursa’da sanayi için belirlenen hedefler arasında uzay teknolojisi ayrı bir yer oluşturuyor. Bursa gibi emek-yoğun sanayi tercihinin başkenti olmuş bir kent için ileri teknoloji elbette önemli. Fakat uzay bilimlerini de bu sanayi hedefinden uzak görmemek gerekiyor.
Nitekim…
Bu alanda Bursa’nın öncülüğü var. Hem de bugünkü Batı henüz uzay adını bile bilmezken 1399 yılında Ulucami’nin minberine güneş sistemi tasviri işlendi.
Yine…
Ulucami’de bulunan regülatör görünümlü boy saati 1875 yılında Hafız İbrahim Usta tarafından yapıldı. Yani, uzay teknolojisi için önemli olan saatçilikte özel bir geçmişe sahibiz.
İşte…
Uzayla ilişkisi böylesine köklü olan Bursa’da çok özel bir etkinlik var.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kazandırdığı ve benzeri olmayan Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından organize edilen Astro-Fest bugün Uludağ’da başlıyor.
17 ilden çok sayıda katılımcının 3 gün boyunca gökyüzünü inceleyip uzay bilimlerini konuşmak için gelecekleri Uludağ uzay biliminin merkezi olacak.
Dahası…
Uzay yolculuklarıyla bilinen Amerika Uzay Araştırmaları’nın, yani NASA’nın temsilcisiyle Avrupa’da atomu parçalayan ve canlı hücresini bulma araştırmalarıyla dikkat çeken CERN ve bu konunun Uzakdoğu ayağında Japonya’nın NASA’sı olarak adlandırılan Jaxa’dan temsilciler Uludağ’da bir araya gelecekler.
Daha açık söylemek gerekirse, dünyanın uzay bilimcileri Uludağ’da buluşup hem tartışacaklar, hem teleskoplarla gözlem yapacaklar.
Kuşku yok ki…
Uludağ’ın muhteşem doğasında ve yaz sıcağına inat üşüten ortamında gece sabaha kadar gökyüzü gözlemi yapmak çok farklı olacak. Astro-Fest süresince güneş sistemini daha yakından tanıma şansı elde edilirken, uzayla ilgili merak edilen tüm sorular da cevap bulacak.
Etkinlikte…
14 konuşmacı bildiri sunarken, 20 atölye seansı düzenlendi. Gözlemler için de 9 teleskop hazırlandı. Dileyen katılımcıların otelde, dileyenlerin çadırda kalabilecekleri etkinlik kapsamında doğa yürüyüşleri de yer alıyor.