15 Temmuz sonrası gündem araştırmasından çarpıcı sonuçlar: Darbe girişimi tercihi değil, ama düşünceleri değiştirdi!

METİN ÜNAL
METİN ÜNAL

METİN ÜNALTürkiye’nin geçmişinde iki askeri darbe var. 1960 ve 1980’de hükumetler değişmekle kalmadı, 1960 darbesine Başbakan ve 2 Bakanı demokrasi şehidi verdi.
Arada…
1971 muhtırası var. Yine son dönemde 28 Şubat postmodern darbesiyle 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanan e-muhtıra da toplumun belleğinde yer etti.
Fakat…
15 Temmuz’da başka bir şey oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri içinde örgütlenip belli bir güce ulaşan FETÖ’cü yapı önderliğinde yaşanan kalkışma bu defa hedefe ulaşamadı.
Darbenin girişim aşamasında kalmasının ve sonuca ulaşmamasının elbette çok fazla ve çok farklı nedenleri var.
Bunlar arasında…
15 Temmuz’da ordunun bütün olarak hareket etmemesi, ilk kez bir siyasi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direnmesi ve yine ilk kez bir siyasi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla halkın sokağa çıkıp meydanları doldurması sayılabilir.
İşte
Tam da bu noktada, o gece sokağa çıkıp meydanları doldurarak darbeyi engelleyen ve demokrasiyi koruyan halkın düşüncesi önem taşıyor.
Bunu…
Görüşlerini ve araştırmalarını zaman zaman bu sütunlarda paylaştığımız, Araştırmacı Metin Ünal’a sorduk.
Tam da zamanında sormuşuz.
Çünkü…
Ünal’ın önünde, 15 Temmuz’la ilgili toplumun eğilimini belirlemek üzere 17-21 Temmuz tarihleri arasında 30 Büyükşehir’de 5 bin 200 denekle yapılan gündem araştırması vardı.
Araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkarıyor.
Örneğin…
“Darbeyi kim yapmak istedi?” sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 89’unun FETÖ cevabı vermesi dikkat çekiyor. Araştırmada yüzde 7 asker-ordu cevabı verirken yüzde 4 de Amerika’yı sorumlu kabul etmiş.
Yanı sıra…
“Darbeyi kim engelledi?” sorusuna verilen cevaplar da çarpıcı. Bu soruya cevap verenlerin yüzde 88’i darbeyi halkın engellediği görüşünde. Sonrasında cumhurbaşkanı, polis, medya cevapları sıralamayı oluşturuyor.
Araştırmacı Metin Ünal dikkatini çeken noktayı şöyle açıkladı:
“15 Temmuz öncesi yaptığımız kamuoyu araştırmalarında Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi ve işsizlik görülürdü. Bu defa terör çıktı.”
Şu da konunun en çarpıcı yanı:
“Araştırmaya katılanların yüzde 65.7’si terörü en önemli sorun kabul ediyor. Bu orana, en önemli sorun olarak FETÖ’yü gören yüzde 8 de eklendiğinde, terör+FETÖ sorunu yüzde 73’e ulaşıyor.”